Iubește, Iubește , Iubește Bucovinește!

nunta traditionala bucovina

Noaptea-și pierde din putere și se crapă de ziuă. Scoală plai frumos și gătește-te de sărbătoare. Hai Bucovină!

Spală-ți chipul firav cu apa de nea și șterge răsăritul din ochi cu ștergarul bunicii.  Îndreaptă-ți ochii spre cer. Nu-i urmă de nor și soarele lucește a sărbătoare. Deschide Bucovină lada de zestre  și așează-ți pe umăr ia cea mai de preț. Poart-o cu fală așa cum îți porți bătrânețile. Încălță-ți opincile de hram căci ai să calci cu ele colbul timpului așternut pe cărare. Adună-te Bucovină în inimă satului și petrece frumos. Încinge horă și dă-ți ocheade.

Indrăgostește-te Bucovină! Așa ca pe vremuri. Îndrăgostește-te de ochi calzi și inimă bună.  De cuvinte ce mângâie și mâini ce se țin. Iubește Bucovină că asta știi să faci cel mai bine! Iubește cu imaginea trecutului în minte. Uită că ți-s mâinile brăzdate de timp și  că ți-a plouat cu drum sub păși. Știu că te-a ajuns dorul și că ți-s vremile grele. Dar ești mândră și-ți miros Bucovină codrii a tămâioasă și viorele. Le-ai adunat în anii trecuți și le-ai păstrat de leac. Ți-au fost cu folos. Te-au uitat necazurile mari și ți-au crescut pe plaiuri feciori falnici și mândruțe gingașe. Că-n ziua asta te-ai îndrăgostit și ai rostit jurăminte pe veșnicie și te-ai ținut de ele.

Îmbrăcă-ți Bucovină straiele bune, de sărbătoare, și ieși în lume! Fii făloasă că ești. Lăuda-te. Poartă-ți datina cu mândrie și fă-ți din tradiții călăuză. Iartă! Iartă, dar nu uita. Iartă-i Bucovină pe cei slabi ce te vând prin gânduri și valori. Iartă-i pe cei ce te uită.  Dar nu uita Bucovină că tu ești una. Nu uita că sub poalele tale, că printre stejarii tăi falnici  și sub răsăriturile ce te managaie s-au iubit atâția.

Iubește Bucovină. Iubește, Iubește , Iubește Bucovinește!

Sursa: iaBucovina

Foto: www.ovidiul.ro

Leave a Reply