Câmpulung Moldovenesc este situat în partea central-vestică a județului Suceava în depresiunea intramontană cu același nume de pe cursul mijlociu a râului Moldova, care traversează orașul.

Cele mai apropiate orașe sunt: Frasin la 25 de km; până la Gura Humorului sunt 34 de km; de Vatra Dornei se află la o distanță de 42 de km; de Suceava îl despart 70 de km; Rădăuți se află la o distnță de 113 km iar până la Cernăuți sunt 120 de km.

Etimologia denumirii:

Legenda din zonă vorbește despre prezența unui haiduc viteaz, numit Hălăuceanu. Potrivit legendei, acest haiduc a fost singurul care, în lupta cu balaurul, a reușit să îl doboare. Drept răsplată pentru curajul și vitejia sa a primit libertatea și pământuri. Și cum mâna bărbătească nu este suficientă pentru a gospodări această avere, haiducul a căutat o fată și un loc în care să se așeze. A ajuns în ținutul unde astăzi e orașul, exclamând cu sinceră uimire: “O, ce câmp lung!” și aici a rămas.

Te invităm în Câmpulung Moldovenesc pentru că:

Este unul dintre acele puține locuri care “te îmbie să intri în pacea și tihna odăilor sale, să-i asculți pulsul și respirația vieții, ca unei ființe dragi, să-i afli tainele de ieri și de astăzi, ca să le poți înțelege pe cele de mâine, să te lași chemat pe poteci cu umbră și răcoare spre adâncurile văilor și înălțimile munților din preajmă, dar mai ales să-i cunoști, să-i asculți și să-i înțelegi oamenii, cu istoria lor tumultoasă și demnă”.

Scurt istoric:

Câmpulung Moldovenesc are o istorie îndelungată. Oamenii, atrași de pădurile cu care era împrejmuită zona, au dat naștere primelor vetre stromășești, acestea fiind și începuturile întemeierii Moldovei. Prima mențiune scrisă, cunoscută până acum, despre Câmpulung Moldovenesc datează din 14 aprilie 1411, din vremea lui Alexandru cel Bun, prin care Mănăstirea Moldovița primea satul Vama, mai jos de Câmpulung. De Câmpulung Moldovenesc se leagă numeroase evenimente importante pentru destinul Moldovei. Astfel, anii 1529 și 1542 îl aduc aici pe voievodul Petru Rareș. Un alt voievod care a trecut pe aici cu oștile sale a fost Alexandru Lăpușneanu, în 1556-1557. În 1717 Mihai Vodă Racoviță a poposit și el în zona Câmpulungului, ridicând la Vama un monument numit până astăzi “Stâlpul lui Vodă”, în amintirea victoriei asupra trupelor austriece. Ocolul Câmpulungului Moldovenesc apare frecvent în documentele epocii. Acesta era un fel de republică, compusă din 15 sate, cu legi și judecătorii proprii. Când nordul Moldovei a fost ocupat de către trupele habsburgice, acest ocol număra 992 de familii dintre care 377 erau doar din Campulung Moldovenesc.

Obiective turistice:

Muzeul Arta Lemnului
Muzeul etnografic Ion Tugui
Colecția etnografică Casa Ion Grămadă
Herghelia Lucina
Cheile Moara Dracului
Stațiunea Câmpulung Moldovenesc
Sinagoga veche
Templul evreiesc
Biserica romano-catolică
Biserica “Nașterea Maicii Domnului”
Biserica “Sfântul Dumitru”
Biserica “Izvorul Tămăduirii”
Biserica “Nașterea Maicii Domnului”

Primăria Municipiului Câmpulung Moldovenesc

Adresă: Str. 22 Decembrie nr. 2, judeţul Suceava, România, 725100
Telefon: +40 (230) 314 425
Fax: +40 (230) 314 725
E-mail: primaria@campulungmoldovenesc.ro
Web: www.campulungmoldovenesc.ro