Comuna Cacica este situată în centrul județului Suceava, în zonă de podiș și dealuri subcarpatice, într-o mică depresiune formată la contactul dintre ultimele prelungiri ale masivului Obcina şi Podişul Moldovei, la o depărtare de circa 17 km de oraşul Gura Humorului, 34 km de oraşul Rădăuţi şi 28 kilometri de municipiul Suceava.
Legăturile cu exteriorul comunei se realizează prin drumurile judeţene DJ 178 A spre comuna Pîrteşti de Jos, DJ 178 E spre comuna Botoşana şi D.J. 209 L spre comuna Mănăstirea Humorului.
Etimologia denumirii:
Din punct de vedere etimologic, numele localității provine de la termenul polonez “kaczika“, tradus prin “rață“, denumire ce sugerează cel mai probabil faptul că zona era populată de numeroase rațe sălbatice, ce trăiau în stufărișul mlaștinilor de aici.
Te invităm în Cacica pentru că:
Localitatea Cacica s-a atestat, pe baza descoperirilor arheologice, una din cele mai vechi exploatări de sare recristalizată din saramură din Europa, datând din perioada culturii Cris din neoliticul timpuriu (mileniul 5 î.Hr.). Existenţa izvoarelor cu apă sărată de aici, şi folosinţa lor în stare naturală, cât şi pentru producerea sării recristalizate prin fierbere are însă o vechime milenară, aşa după cum au relevat-o cercetările arheologice întreprinse în 1952, 1968 la Solca şi 1989 la Cacica.
Pe lângă posibilitatea de a admira peisaje naturale a căror frumusețe nu poate fi contestată, turiștii sosiți la Cacica pot vizita și alte atracții turistice reprezentative ale acestei zone. Una dintre cele mai importante și vizitate locații este fără dar și poate Salina Cacica, unică prin faptul că galeriile sale au fost săpate de mână, fără niciun utilaj. Un alt cunoscut obiectiv turistic este Biserica Romano Catolică din Cacica, cunoscută și sub numele de Basilica Minor, construită în anul 1904. Pe teritoriul Localitații Cacica, în Satul Pirteștii de Sus, se găsește și fostul schit de lemn al Mănăstirii Humor.
Scurt istoric:
Deşi documentar nu are o vechime deosebită, Cacica deţine o istorie şi tradiţie de excepţie, apărând în ultimul sfert al secolului XVIII lea pe valea pârâului ce-i poartă numele. Ocuparea Bucovinei de către Imperiul habsburgic va duce, pentru Cacica, la ocupaţii masive de muncitori şi specialişti polonezi, la care se mai adaugă ucrainieni, slovaci, germani, maghiari. Până în anul 1918 Salina Cacica a fost sub administraţia Imperiului Austro-Ungar. După acea dată a trecut sub administraţia românilor, aparţinând Regiei Monopolurilor Statului până în anul 1929, în continuare Casei Autonome a Monopolurilor Statului până la 23 agust 1944, după care dată a aparţinut Ministerului Industriei Chimice şi Ministerului Minelor, Petrolului şi Geologiei. În perioada 7.III -17.IX 1944, atât comuna cât şi Salina au fost evacuate de către armata sovietică, la 60 km. depărtare, tocmai în zona oraşului Siret, aici fiind linia de operaţii a frontului dintre nemţi şi sovietici.
Obiective turistice:
Salina Cacica
Biserica ortodoxă: construită în perioada 1892-1896
Biserica romano-catolică: construită în 1904, proclamată în anul 2000 de Papa Ioan Paul al II-lea ca basilică minor
Biserica greco-catolică: construită în 1865 pentru credincioșii greco-catolici ucraineni
Primăria Cacica
Adresă: Strada Principală nr. 234, Pîrteștii de Sus, județul Suceava, România, 272097
Telefon: +40 (230) 237 002
Fax: +40 (230) 237 085
Web: www.comuna-cacica.ro