Pământ al legendelor, acesta este pentru vizitatorii acestei părți a României, un loc unde istoria, cultura, datinile și obiceiurile străvechi își fac simțită prezența pretutindeni.
Loc de naștere a unei vechi civilizații, Bucovina este situată în partea nord-estică a României și ocupă unul dintre primele locuri al potențialului turistic din România. Pe o suprafață relativ restransă se găsesc un număr mare de actracții turistice, renumite în întreaga țară și nu numai, Bucovina devenind de mulți ani una dintre principalele atracții pentru tuiștii străini ce vizitează țara noastră.
Munții din Bucovina sunt variați și cu locuri atractive. Un drum pitoresc este cel care trece prin masivul vulcanic al Călimanului (Vf. Pietrosu), Masivele Giumalău și Rarău, acesta din urmă fiind cunoscut pentru relieful său carstic. Priveliști minunate sunt oferite de cheile râurilor Bistrița Aurie, Moldova și Suceava. Zona are rezervații naturale de floră și faună (bouri, cerbi, urși, porci mistreți, cocoși de munte, lincși). Drumul ce pornește din Câmpulung Moldovenesc și traversează Obcinile Bucovinei spre Moldovița , Sucevița și Putna îți taie respirația prin frumusețea peisajelor ce le descoperi cu fiecare km.
Ele pot fi comparate cu cele din Elveția, Franța, Austria, Italia, Germania, Spania, ș.a. Valoarea ecologică și ospitalitatea proverbială a oamenilor creează condiții ideale să integreze această zonă în valorile montane ale lumii.
Printre cele 35 de monumente și rezervații naturale, pădurea seculară de la Slătioara (600 ha cu brazi de peste 400 de ani) oferă o remarcabilă priveliște a naturii. Printre vestigiile perfect integrate în natură, trebuie menționate monumentele pictate care au fost incluse de UNESCO printre capodoperele de artă ale lumii. De asemenea Federația Internațională de Turism a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism (FIJET) a decernat Premiul Internațional POMME D’OR în 1975, acestei zone, cunoscută acum în întreaga lume. Printre aceste monumente se distanțează Mănăstirea Voroneț (1488). La mică distanță una de alta, se găsesc mănăstirile ortodoxe: Humor (1530), Moldovița (1532), Sucevița (1584) vizitate de iubitorii de artă. Moldovița este renumită și pentru tradiția încondeierii sau împistritul ouălor de Paște , renumite în întreaga lume.
De asemeanea se mai găsesc Mănăstirile Dragomirna (1609), o broderie în piatră, Putna (1469) construită de Voievodul Ștefan cel Mare, care adăpostește mormântul acestuia. Alte mănăstiri de mare valoare istorică și religioasă sunt Stânișoara, Slatina, Râșca și Pobota.
În municipiul Suceava, reședința administrativă a zonei, un posibil traseu turistic poate cuprinde Cetatea Princiară Suceava, Mănăstirea Sf. Ioan din Zamca, Biserica Sf. Dumitru și Biserica Miruli. De asemenea un punct de interes este Muzeul Național Bucovina cu exponate arheologice și istorice valoroase.
Foto: Sergiu Luchian (Flickr)