Alpinismul, în accepțiunea largă a cuvântului, desemnează orice activitate recreativă sau sportivă care are ca scop ascensiunea în munți. Termenul inițial provine de la ascensiuni în munții Alpi. Ulterior, pe măsura evoluției acestei activități, termenul „alpinism” s-a nuanțat doar pe itinerarii greu accesibile, ce necesită tehnică, echipament și experiență corespunzătoare.

Alpinismul, implică în majoritatea cazurilor, asumarea unei doze mai mici sau mai mari de risc, datorită naturii traseelor care pot fi deseori o combinație de pasaje de stâncă, zăpadă sau gheață, cu factorii de risc implicați. Acestora li se adaugă, în unele cazuri, dificultățile pe care le ridică accesul la traseul propriu-zis, găsirea liniei acestuia, durata ascensiunii, schimbările de vreme, etc.

Alpinism în Bucovina

Alpinismul în Bucovina reprezintă o atracție deosebită pentru sportivii amatori și alpiniștii profesioniști. Se practică mai ales în Călimani, Rarău – Giumalău, Suhard. Ca variante de trasee pentru alpinism, vă propunem: Vatra Dornei – Pietrele Doamnei – Masivul Rarău – oferă condiții optime pentru alpinism. Traseu turistic desfășurat pe verticala unei stânci, utilizând tehnici specifice alpinismului. Grad scăzut de dificultate, garanția parcurgerii unor peisaje inedite. Lungimea traseelor variază de la 20 m la 80 m. Dezvoltă capacități de încredere în sine, în forțele proprii. Sub directa îndrumare a ghidului, fiecare participant ajunge să-și manifeste încrederea în partenerii de echipă, fiind asigurat pe rând de aceștia.

Stânca Alpina Dorna 1 (Vatra Dornei) – oferă posibilități multiple doritorilor de inițiere în alpinism.

Informații puse la dispoziție de Serviciul de Promovare și Dezvoltare a Turismului și Salvamont Vatra Dornei:
Str. Gării nr. 2, Vatra Dornei
Telefon: +40 (230) 372 767
Mobil: +40 (744) 332 378

Foto: Matt Tranter (Flickr)