Vânătoarea și pescuitul în Bucovina și-au găsit din totdeauna condiții, datorită varietății formelor de relief, de asemeni rețelei hidrografice, gradului mare de împădurire a suprafeței județului.
Vânătoarea
Dezaprobată de iubitorii de animale, vânătoarea există dintotdeauna. La început aceasta era o modalitate a oamenilor de a se hrăni. Astăzi, reprezintă un hobby care se practică în zone special amenajate și este în permanență supravegheat de autorități. Pasiunea vânătorilor nu stă în cantitatea vânată ci în tehnicile și modul în care se vânează. Vânătoarea presupune pasiune pentru natură, cunoștinte multiple despre animale și tehnici de vânătorii, dar și rațiune, credință, autoeducare și autocontrol, talent și experiență.
Vânătoarea în Bucovina
Bucovina este destinația preferată de tot mai mulți pasionați ai acestui sport datorită frumuseții, bogăției pădurilor de aici și facilităților geografice de excepție. Județul Suceava deține cel mai mare fond de vânatoare din țară.
Ce și unde se poate vâna aici? Oferta este variată: multe căprioare sau mistreți, cerbi, lupi și cocoși de munte. Găsești, aceste specii, atât pe terenurile agricole, limitrofe pădurilor, cât și în pășunile împădurite, în pădurile de deal și chiar în molipodișuri. Ursul brun, emblemă a pădurilor bucovinene, se găsește pe raza ocoalelor silvice Broșteni, Crucea, Marginea, Moldovița, etc. În podiș, se vânează (pe lânga unele răpitoare), iepurele și în ultima vreme fazanul (la Pătrăuți). În Valea Putnei se poate vâna lupul, cocoșul de munte, ursul brun, căpriorul, mistrețul și cerbul. Și râsul este o specia reprezentantă în pădurile sucevene.
Perioadele de vânătoare pentru vânatele reprezentative din Bucovina:
- Ursul brun – 15 martie-15 mai și perioada 1 septembrie-31 decembrie
- Râsul – 15 septembrie – 31 martie
- Mistrețul: 1 august – 31 ianuarie
- Cerbul comun: 10 septembrie – 15 decembrie
- Lupul: 1 noiembrie – 31 martie
- Căpriorul: 15 mai – 15 octombrie
- Cocoșul de munte: 1 aprilie – 5 mai
- Iepurele: 1 noiembrie – 31 ianuarie
- Fazanul: 1 octombrie – 28 februarie
Pescuitul
Indiferent că l-am practicat sau nu, știm cu toții ce presupune acțiunea de a pescui: este activitatea de a prinde, cu ajutorul unor instrumente speciale, diverse varietăți de pește sau alte vietăți acvatice. Spre deosebire de pescuitul tradițional, al cărui scop este acela de a procura hrană și pe care îl cunoaștem cu toții – se fixează o plută nemișcată, așteptând ore în șir să tragă peștele, pescuitul sportiv este un mod de viață, un mod extrem de eficient de relaxare, fiind la un pas de a ajunge sport olimpic.
Pescuitul în Bucovina
Ah, pescuitul! Pentru unii o plăcere, pentru alții un mister cum statul într-un loc două ore cu o undiță în mână poate provoca plăcere. Însă, ceea ce nu știi și numai un pescar îți poate spune este faptul că această activitate este un mod eficient de a te relaxa și de a uita de agitația cotidiană.
Ce și unde se poate pescui aici? Râurile Bucovinei oferă condiții deosebit de favorabile pentru pescuit. În Bucovina sunt 41 de fonduri de pescuit: lostrița, păstrăv, știuca, crap, clean, boișten, etc. Astfel, în apele de munte, locul principal îl ocupă păstrăvul și lipanul, iar în cele de podiș cleanul, mreana, crapul, avatul și știuca.
Dar unde se poate pescui? Ei bine, în primul rând se poate profita de râurile generoase din această zonă unde iubitorii acestui sport se pot bucura de partide de pescuit de neuitat: râul Suceava (păstrăv, cleanul, mreana, scobarul, morunașul, bibanul, cosacul, dar și crapul, avatul, știuca și chiar, deși mai rar, șalăul); râul Siret (scobar, clean, mreana, biban, avat, crap, caras, roșioara, știuca sau șalăul); râul Moldova (păstrăv, mreana vănătă, clean și speciile mici reprezentate în număr mare de boiștean, oblete, beldiță, porcușor, grindel și zvârlugă); și râul Bistrița (păstrăv, lipan, mreană, scobar, clean, beldiță, porcușor, boiștean). Pe lângă aceste râuri, Bucovina oferă și nenumărate bălți de pescuit dintre care amintim Balta La Plopi, Balta Brăești Popeni, Balta Zvoriștea, Balta Bosanci, Balta Iaz Ipotești. În plus, cele două lacuri de acumulare de pe Siret, dintre județele Suceava și Botoșani – Rogojești și Bucecea – oferă pescarilor de orice gen posibilitatea unei partide captivante.
Pentru momentele pe care le vei petrece aici, la noi în Bucovina, îți urez “Fir întins!” iar de nu ai prinde nimic nu te întrista căci vei rămâne cu amintirea unui aer curat și a unui peisaj minunat și cu siguranță vei reveni.
Foto: KMR Photos