Parapantismul sau zborul cu parapanta este un sport aeronautic recreativ sau competițional. Parapanta face parte din categoria aparatelor de zbor dirijabile ușoare. Parapanta nu folosește combustibil, ci profită de curenții de aer. Așa că poți sta la înălțime atât cât îți permite natura și cât de îndemanatic ești.
Este considerat un sport extrem, deși ar trebui să i se spună „sport psihoterapeutic”! Zborul cu parapanta este cea mai bună sursă de relaxare. La peste 1.000 de metri altitudine, nu te tulbură niciun zgomot. Ba chiar începi să simți că ți-au crescut aripi și că poți să rămâi în aer oricât ai dori.
Pregătire înainte de zbor
Zborul cu parapanta se poate face în 2 moduri:
- zborul cu parapanta în tandem – se face cu o parapantă special proiectată pentru două persoane în care un instructor pilotează parapanta iar pasagerul se bucură de plăcerea zborului. Nu necesită o pregătire specială. Sunt de ajuns 10 minute în care să ți se explice câteva noțiuni de bază la locul de decolare;
- dacă vrei să zbori singur, ai nevoie de ceva mai multă pregătire. Se face un curs de bază, în care sunt învățate tehnicile zborului cu parapanta. Nu vei zbura de prima dată la altitudini foarte mari, ci vei face niște gonflări inițiale la 40-100 de metri. Trebuie să știi câte ceva despre aerodinamică, cum să iei curbele în zbor, cum să te ridici de la sol și cum să aterizezi, cum să manevrezi parapanta și cum să folosești întregul echipament, de la așezarea corectă a căștii pînă la utilizarea stației radio sau a parașutei de rezervă.
Zbor cu parapanta în Bucovina
În România există numeroase locuri în care se poate utiliza parapanta. Printre cele mai renumite, prin spectacolul oferit de către peisajele înconjurătoare se numără zona Bucovinei. Pentru zborul cu parapanta, Vatra Dornei este locul cel mai indicat datorită condiţiilor deosebite oferite de Munţii Suhardului, în special în Vârful Ouşorul, care este considerat unul dintre cei mai prielnici pentru practicarea sporturilor aeronautice, în special a parapantei şi a deltaplanului. Aici se întâlnesc cei mai puternici curenţi de aer din România, se poate zbura ore întregi deasupra Depresiunii Dornei, folosindu-se curenţii. Se poate practica pe tot parcursul anului şi la Prisaca Dornei, Pojorâta, Udeşti, Părhăuţi.
Foto: mystic kitten (Flickr)