Agroturismul este acea forma de turism în care persoana (sau grupul) se deplasează, cazează și își desfășoară activitatea într-un cadru natural, în mediul rural. Agroturismul este capabil să valorifice excedentul de cazare existent în gospodăria țărănească prin implicarea turiștilor în viața gospodăriei și furnizarea acestora de servicii și activități (masă, cazare, interacțiune cu mediul socio-natural) proprii gospodăriei țărănești, fără a-i conturba acesteia specificul.

Agroturismul în Bucovina

Turismul rural (agroturismul) deține o pondere considerabilă. Acesta este concentrat în jurul zonelor Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Putna, Gura Humorului si în general în localitatile învecinate manastirilor. Turismul rural din județul Suceava se caracterizează prin mai mulți factori determinanți: dintre cei mai importanți factori am putea aminti calitatea peisajului natural și numeroasele obiective turistice de factură religioase. La acestea se adaugă calitatea aerului și a apelor, mai ales a vestitelor izvoare cu apă minerală.

Un element cheie este ospitalitatea oamenilor, această trăsătură fiind definitorie pentru bucovineni. Datorită unui exces de spațiu în gospodăriile țărănești (mai ales în zona de munte a județului) există posibilitatea găzduirii turiștilor în gospodărie, acestora oferindu-se camere aranjate și mobilate în stil bucovinean tradițional, cu elemente folclorice de o valoare deosebită. Demn de reținut este faptul ca în cadrul gospodăriilor agroturistice sucevene, turiștii au ocazia să servească produse alimentare 100% naturale, fără aditivi, conservanți sau compuși chimici sintetici.

O caracteristică a agroturismului din județul Suceava este faptul că valorifică în întregime produsele realizate în gospodărie. Ceea ce este, însă, specific, este reprezentat de faptul că turistul are posibilitatea să servească din preparatele culinare și băuturile specifice zonei, unele dintre ele fiind unice. Mulți turiști se reîntorc pe aceste meleaguri tocmai pentru a se reîntâlni cu aceste produse. Au devenit, de asemenea, foarte cunoscute și apreciate, curele de produse alimentare naturale, curele de plante medicinale.

Un alt element atracție pentru turismul rural este artizanatul, tradițiile și obiceiurile locale.

Foto: josephescu (Flickr)