Întoarcere în timp cu un secol pe Valea Moldovei. Prețul pentru o noapte ca pe vremuri într-un sat bucovinean

exterior22

Într-o societate nebună, în care cu greu mai ții pasul cu tehnologia care a ajuns să ne controleze, tot mai mulți oameni simt realmente nevoia să se întoarcă în anii fericiți ai copilăriei sau, de ce nu, și mai demult.

Pentru ei special, pe Valea Moldovei a fost reconstruit un sat bucovinean, așa cum era el în urmă cu un secol: cu lavițe, oale de lut și covoare de lână. Călătoria într-o astfel de lume te vindecă de griji, măcar pentru câteva zile.

În comuna Breaza din județul Suceava casele vechi de peste un veac au fost adunate de pe crestele din jur și remontate laolată pentru a recrea atmosfera de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

„Am refăcut bârnă cu bârnă, am însemnat, am numerotat pe fiecare bârnă și am transportat-o cu muncitorii din sat, am adus-o și am montat-o în locul ăsta”, a povestit Viorica Macovei, administrator pensiune.

Încăparile în care sunt poftiți oaspeții sunt decorate cu oale de lut și costume populare bucovinene, iar mâncarea se face numai în cuptoare cu plită.

„Parcă simți povara anilor, parcă am intrat într-o altă lume. E ceva incredibil”, este de părere Florin Avrigeanu.

„Eu am vrut să-i arăt fetiței mele că așa era și la bunica mea. Noi ne-am cam dezobișnuit, dar în rest foarte multă liniște. Nici cățeii nu i-am auzit. Și dimineața ne-am trezit cu cocoșul cântând”, a spus o altă turistă, Diana Oglinzeanu.

În schimb, la 3 kilometri de orașul Câmpulung Moldovenesc, o familie a recreat într-un complex turistic atmosfera din vremea dominației austro-ungare.

„Mi-am dorit să strâng tot ceea ce ne-au lăsat austriecii, atâta timp cât au fost pe meleagurile noastre și ne-au educat”, a declarat Doina Savin, proprietara pensiunii.

„Tot mobilierul e vechi de circa 100 de ani. Aceste paturi le-am recondiționat, sunt paturi originale, în care au dormit străbunii noștri”, a spus și Ciprian Savin, proprietarul pensiunii.

Ca să intre în joc, cei care au poposit aici au îmbrăcat straiele populare.

Cazarea costă între 150 și 200 de lei de persoană pe noapte, însă nu mai plătiți mâncarea. În plus, beneficiați și de câteva plimbări cu trăsura.

Sursa: stirileprotv.ro

Sursă foto: www.pensiuneinbucovina.ro

 

Leave a Reply