Rădăuți este un municipiu din județul Suceava ce se întinde pe o suprafață de 3.230 ha având o populație de aproximativ 29.000 de locuitori. Din punct de vedere al suprafeței, este al treilea oraș ca mărime din județ și una din cele mai vechi așezări.
Fiind amplasat foarte aproape de granița României cu Ucraina, există un lanț considerabil de unități de cazare la prețuri accesibile. În plus, nu este lipsit nici de atracții turistice datorită cărora vizitele în această localitate sunt o plăcere.
Totodată, este localitatea în care a fost gătită pentru prima oară inconfundabila ciorbă rădăuțeană pe care trebuie să o guști atunci când ajungi în Bucovina.
Obiective turistice în Rădăuți
1. Mănăstirea Bogdana
Mănăstirea Bogdana este o mănăstire ortodoxă de călugări situată în municipiul Rădăuți (județul Suceava), pe strada Bogdan Vodă nr. 4-6. Biserica mănăstirii a fost ctitorită de către voievodul Bogdan I (1359-1365), întemeietorul statului feudal moldovean, și a avut rolul de necropolă domnească.
Ansamblul Mănăstirii Bogdana a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2004.
foto: Discover Bucovina
2. Muzeul Etnografic “Samuil şi Eugenia Ioneţ“
Muzeul Etnografic „Samuil și Eugenia Ioneț” este un muzeu cu specific etnografic (artă populară bucovineană) înființat în anul 1934. El a fost fondat la inițiativa unui grup de intelectuali locali, purtând inițial denumirea de „Muzeul de Antichități și Etnografie”.
Acesta este cel mai vechi muzeu etnografic din Moldova.
foto: www.branche.ro
3. Grădina Zoologică
Grădina Zoologică din Rădăuți este o grădină zoologică amplasată pe strada Ștefan cel Mare și se întinde pe o suprafață de 10 ha.
Unul dintre punctele de atracție al grădinii zoologice îl constituie speciile de lei și tigri. Vizitatorii mai pot admira diferite specii de cai și ponei, vulpi, urși, specii de porci originare din Asia, lame, lebede, precum și numeroase specii și subspecii de pasari. Principala atracție rămâne totuși numărul mare de specii de maimuțe.
foto: www.cezarpopescu.com
4. Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh”
Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Rădăuți este o biserică ortodoxă de dimensiuni monumentale din municipiul Radăuți. Ea a fost construită în perioada 1927-1961 și are hramul „Pogorârea Sfântului Duh”.
Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Rădăuți a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2004.
foto: www.youtube.com
4. Herghelia Rădăuţi
Herghelia Rădăuţi a fost înfiinţată în anul 1792 de către Statul Austriac, şi purta numele Landesgestuetts – und Remontierungs Department in der Bucowina zu Radautz. Scopul hergheliei a fost asigurarea unui debit mai mare de material de călărie şi de calitate mai bună.
În prezent, Herghelia organizează cursuri de călărie pentru începători și avansați, plimbări cu sania și docarul, iar o dată pe an organizează un concurs hipic care cuprinde probe de galop, obstacole, tracțiune și frumusețe.
foto: radioiasi.ro
5. Templul evreiesc
Templul Mare din Rădăuți este un lăcaș de cult evreiesc localizat pe strada 1 Mai nr. 2, în centrul orașului. El a fost construit în anul 1883, unele surse indicând eronat anul 1879 ca an al construcției.
Templul evreiesc din Rădăuți a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2004.
foto: panoramio.com
În împrejurimile orașului se pot vizita și alte atracții turistice cunoscute ale Bucovinei , precum Mănăstirea Sucevița, Biserica de lemn din Putna, Chilia lui Daniil Sihastrul din Putna, biserica de la Arbore, complexul muzeal de la Marginea, toate localizate foarte aproape de Radăuți.
foto: Dragoș Acsani