Turnul IFA este denumirea sub care a devenit cunoscut fostul coş de dispersie al gazelor de la Întreprinderea de Fibre Artificiale (IFA) din municipiul Suceava. Acest este cel mai inalt edificiu din localitate, având o înălţime de 230 de metri.
Clădirile Întreprinderii de Fibre Artificiale (IFA) din Suceava au fost ridicate la începutul anilor 80’, fabrica funcţionând efectiv din 1984. IFA a produs până în anul 1990 fibre artificiale, însă de la începutul acestui an şi-a întrerupt actvitatea, deoarece polua foarte puternic mediul înconjurător. Printre clădirile ce aparţineau defunctei IFA se numără şi un coş de fum, denumit tehnic turnul de dispersie a gazelor, o construcţie înaltă de 230 de metri, care este considerat cel mai înalt edificiu din Suceava.
Istoria acestui coş de fum este una foarte interesantă, acesta fiind una din puţinele clădiri ale Întreprinderii de Fibre Artificiale care mai este şi astăzi în picioare. În anul 2006, Iulius Mall a cumpărat de la FAMOS Suceava (urmaşa defunctei IFA) peste 130.000 de metri pătraţi de teren, pentru a construi un mall în municipiul Suceava, în locul clădirilor ce aparţineau fostei IFA Suceava, în zona industrială a municipiului Suceava.
În anul 2007, constructorii complexului comercial au început demolarea clădirilor ce aparţineau de defuncta IFA. Mai multe hale, ateliere, rezervoare şi platforme au fost distruse pentru a face loc celui mai modern centru comercial din Suceava. Turnul IFA, cea mai înaltă construcţie din Suceava, care depăşeşte înălţimea de 200 de metri, este singura clădire ce a rămas în picioare din ansamblul fostei IFA Suceava. Un alt turn, de circa 40 de metri înălţime, a fost dărâmat printr-o explozie controlată, în anul 2007.
În luna noiembrie 2008, a fost inaugurat complexul comercial Iulius Mall Suceava care a fost ridicat în jurul cunoscutului Turn IFA. Pentru a face parte din peisaj, acesta a fost vopsit în culorile gablen, portocaliu şi albastru, culorile Iulius Mall.
De-a lungul timpului au apărut tot felul de propuneri pentru a ilumina turnul, pentru a amplasa pe el reclame ce ar putea fi văzute din tot oraşul, mai ales pe timp de noapte, sau de a amenaja un restaurant la ultimul nivel. Toate acestea au rămas la nivelul de vise. Dacă în primi ani după înfiinţarea complexului Iulius Mall Suceava, la parterul turnului a fost deschis un club, acesta a fost închis între timp deoarece nu reprezenta o afacere profitabilă.
Astăzi, Turnul IFA a rămas doar un punct de reper şi un motiv pentru vizitatorii de la Iulius Mall Suceava de a-şi face poze cu el, care ulterior sunt postate pe reţele de socializare.
Conform titlului mă aşteptam să văd nişte fotografii făcute din vârf şi nu doar nişte informaţii generale…