Traseul Mocăniței de la Moldovița ar putea fi extins cu încă 5 kilometri

Mocanita Bucovina

Traseul mocăniţei de la Moldoviţa ar putea fi extins cu încă 5 kilometri astfel încât să ajungă până la Vatra Moldoviţei în apropierea mănăstirii Moldoviţa. Trenuleţul cu aburi funcţionează în prezent pe un traseu de 12 kilometri pe ruta Moldoviţa – Argel.

Solicitarea de prelungire a traseului vine din partea Asociaţiei pentru păstrarea liniilor ferate înguste din România care administrează linia de cale ferată de la Moldoviţa şi a fost adresată autorităţilor judeţene. Reprezentanţii asociaţiei au avut deja o primă discuţie pe această temă cu reprezentanţii Prefecturii şi ai Consiliului Judeţean discuţii la care au participat şi primarii localităţilor Moldoviţa şi Vatra Moldoviţa. Prefectul Florin Sinescu a explicat că pentru extinderea traseului mocăniţei Asociaţia pentru păstrarea liniilor ferate înguste din România trebuie să cumpere de la Compania Naţională Căile Ferate Române tronsonul respectiv de cale ferată cu ecartament normal care este închis încă din anul 2011 pe care să-l adapteze pentru funcţionarea mocăniţei.

”S-a făcut un demers la Compania CFR răspunsul fiind acela că sinele de cale ferată și traversele de pe porțiunea respectivă pot fi valorificate doar după dezafectarea lor adică ele nu poate fi vândute în formula actuală adică exact cum sunt poziționate sinele pe teren.  Există și o problemă legată de ce a ce înseamnă situația juridică a terenului. Ca urmare am solicitat celor doi primari să clarifice dacă acele două terenuri sunt proprietatea publică a comunelor Vatra Moldoviței respectiv Moldoviţa după care noi să facem un demers către CFR astfel încât această vânzare cumpărare să se realizeze efectiv în teren fără a fi dezafectată linia”, a explicat prefectul.

Potrivit lui Sinescu, pentru ca lucrurile să fie corecte mai trebuie lămurită şi problema închirierii unor elemente de infrastructură din zona de siguranţă a drumului judeţean Moldoviţa- Argel pe lângă care trece mocăniţa. Florin Sinescu a dat asigurări că autorităţile judeţene vor găsi soluţiile pentru extinderea traseului liniei ferate cu ecartament îngust arătând că mocăniţa de la Moldoviţa reprezintă una din principalele atracţii turistice ale zonei.

Sursa: Suceava News

Foto: Sveduneac Dorin Lucian

Leave a Reply