9 Martie este o zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși și greco-catolici. Sunt prăznuiți cei 40 de Mucenici din Sevastia. Gospodinele au împletit deja colacii în formă de opt sau au pus mucenicii la fiert în zeamă cu nucă și scorțișoară.
Și pentru ca atmosfera să fie de bucurie, mucenicii se stropesc cu multe păhărele de vin sau țuică – 40 la număr, spune tradiția.
În Bucovina, mucenicii se prepară sub forma unor colăcei copți în cuptor, în formă de opt sau de om, glazurați cu miere de albine și miez de nucă. Tanti Ileana păstrează cu sfințenie tradiția celor 40 de sfințișori, iar rețeta o știe ca pe o rugăciune.
După ce lasă aluatul la dospit, femeia se apucă de împletit după datina locului.
Apoi, colăceii sunt băgați la cuptor pentru a se rumeni, iar la final sunt înmuiați în miere și tăvăliți prin nucă.
Legat de această sărbătoare, există și superstiții.
„Dacă îngheață în ziua de 40 de sfinți, îngheață 40 de zile în continuare și dacă este frumos, înseamnă că se încălzește”, explică o doamnă.
Dar cea mai cunoscută este cea a obligației de a bea 40 de păhărele de vin sau țuică.
În sud, colăceii sunt mărunți și se fierb, în amintirea lacului în care au fost aruncați Sfinții Mucenici. Iar după câteva minute de așteptare, sunt numai buni de mâncat.
Mucenicii pe care îi pregătesc gospodinele amintesc sacrificiul pentru credința al celor 40 de ostași creștini martirizați în Sevastia secolului al IV-lea. Se dau de pomană mucenici pentru sufletul morților și pentru belșugul viitoarelor recolte.
Se spune că Moșii-Sfinții bat cu bâtele în pământ să gonească înghețul, să vină căldura, dând drumul primaverii. Se spune că dacă plouă în ziua de Mucenici, sigur va ploua și de Paști. Se crede că în această zi vin berzele aducătoare de noroc și de copii.
De asemenea, se spune că dacă tună pe 9 martie, vara va fi roditoare, iar dacă tună înainte de această zi, în Săptămâna Albă, vara va fi seacă. Superstiția mai spune că apa de ploaie căzută acum, de Moși, este bună pentru dureri de cap și pentru ochi.
Tot în această zi, se mai spune că cei care au livadă sau vie, trebuie să bea 40 de păhărele cu vin sau țuică și să verse câteva picături pe vie sau pomi pentru ca plantelor să le meargă bine tot anul și roadele să fie bogate. Cu timpul, s-a pierdut semnificația benefică pentru vie sau livadă, păstrându-se doar superstiția celor 40 de pahare care, se spune, te fac rumen și sănătos tot anul. Astfel, în ziua de Mucenici, pe 9 martie, în locurile unde superstiția s-a păstrat și se practică, rar întâlnești un bărbat treaz în această zi.