Turiştii care doresc să petreacă Paştele în Bucovina au oferte de sejururi la pensiuni cu preţuri între 950 şi 1.900 de lei de persoană, ca anul trecut, dar pe lângă produse tradiţionale şi petreceri în aer liber, ofertele actuale includ plimbări cu căruţa sau ateliere interactive de încondeiat ouă.
La Voroneţ, la o pensiune de patru stele, oferta de Paşte pentru un sejur de cinci zile cu patru nopţi de cazare este de 1.650 de lei de persoană, turiştii fiind atraşi cu „mese îmbelşugate” de preparate tradiţionale bucovinene, vin, afinată, pască şi cozonac, dar şi cu ateliere interactive de încondeiat ouă în prezenţa unui meşter popular, petreceri în aer liber, cu berbecuţ la proţap, balmoş la ceaun şi concerte folclorice.
În afara mâncărurilor tradiţionale de Paşte, ouă roşii, caş, urdă, borş de miel, drob, friptură de miel , pască cu brânză, turiştii sunt aşteptaţi cu ”delicioasele mâncăruri tradiţionale din Bucovina”, cum ar fi borşul cu hribi, sarmalele, tochitura bucovineană, hribi cu smântână, păstrăv, răcituri, papanaşi cu brânză şi dulceaţă de afine, plăcinte, cozonac, colţunaşi cu brânză, tocinei, afinată, vişinată, cireşată şi ţuică de prune.
Turiştilor li se sugerează să folosească şi aleile înguste şi liniştite din complexul Ariniş, aflat în apropiere, pentru trekking, nordik walking sau ciclism. În imediata apropiere a complexului se poate practica trekking cu tiroliana sau rapel, precum şi ciclism montan pe trasee cu diverse grade de dificultate, alpinism la Piatra Şoimului, offroad, motocross sau ATV, paintball sau tir cu arcul.
La o altă pensiune de patru stele din Voroneţ, preţul unui sejur de cinci zile este de 1.595 de lei de persoană, iar slujba de Înviere poate fi ascultată chiar din balcoanele camerelor unităţii de cazare. Pentru a respecta tradiţia locală, în dimineaţa primei zile de Paşte turiştii se vor spăla pe faţă cu apa în care se vor pune un ou roşu şi bani, pentru sănătate şi belşug.
În zona Mănăstirea Humorului, pachetul oferit de pensiuni de patru stele variază între 1.000 şi 1.200 de lei pentru patru nopţi, în timp ce la o pensiune din Gura Humorului, preţul este situat între 1.400 şi 1.900 de lei de persoană pentru un sejur de patru zile şi trei nopţi de cazare.
La o pensiune de trei margarete din Suceviţa, pachetul turistic care include patru zile cu trei nopţi de cazare costă între 950 şi 1.150 de lei, iar cel cu patru nopţi de cazare este cuprins între 1.100 şi 1.300 de lei şi include acces gratuit la piscina acoperită şi încălzită, saună, biliard, tenis de masă.
În noaptea de Înviere, turiştii pot merge la slujba oficiată la Mănăstirea Suceviţa.
Tot în Suceviţa, la o altă pensiune, sejurul de patru nopţi costă 1.250 de lei de persoană, iar cel de trei nopţi 1.050 de lei. Turiştii care vor alege să petreacă Paştele la această pensiune vor putea asista la o demonstraţie de sărituri peste obstacole şi dresaj de cai şi ponei, urmată de plimbări în manejul acoperit, plimbări cu căruţa, vizite la mănăstiri, la Zoo Rădăuţi sau la Muzeul Ouălor încondeiate din Moldoviţa.
La o pensiune de patru margarete din Vama, tarifele pentru un sejur de şase zile cu cinci nopţi de cazare sunt cuprinse între 1.250 şi 1.522 de lei de persoană, turiştii având o noapte de cazare bonus. Oferta include o plimbare cu căruţa pe uliţele satului, vizită la Muzeul Ouălor Încondeiate din Vama şi o demonstraţie practică de încondeiere tradiţională, turiştii putând opta şi pentru o scurtă excursie la mănăstirile Moldoviţa sau Suceviţa. Cei care aleg să petreacă Paştele în Bucovina vor putea participa la slujba de Înviere la biserica satului sau la mănăstirile din apropiere – Moldoviţa sau Voroneţ, iar în dimineaţa primei zile de Paşte vor putea merge la sfinţit cu un coş tradiţional pregătit la pensiune cu bucate de casă – ouă roşii, cozonac, pască şi vin.
La o pensiune din Moldoviţa, pentru patru nopţi de cazare tarifele sunt cuprinse între 1.590 şi 1.690 de lei, iar turiştii pot vizita Muzeul Ouălor Încondeiate, mănăstirea Moldoviţa sau atelierul de ceramică neagră de la Marginea. În noaptea de Înviere, după slujba religioasă, turiştilor li se oferă o gustare cu ouă roşii şi dulciuri specifice, iar în prima zi de Paşte sunt invitaţi la o plimbare cu căruţa pe uliţele satului, cu popas la Muzeul Oului din Vama pentru desluşirea încondeiatului ouălor, dar şi la o masă îmbelşugată, cu petrecere şi program folcloric.
Autorităţile sucevene nu ştiu dacă şi în acest an Lumina Sfântă de la Iersualim va fi adusă la Suceava pentru a fi împărţită în Noaptea de Înviere, urmând ca Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor să se ocupe de această acţiune.
De altfel, în programul manifestărilor „Paştele în Bucovina” nu este inclusă aducerea Luminii Sfinte de la Ierusalim.
Manifestările din programul „Paştele în Bucovina” au început în 23 martie cu o expoziţie de desene şi picturi ale copiilor din Solca şi au continuat duminică, 29 martie, la Fundu Moldovei, cu a 24-a ediţie a Festivalului naţional de muzică corală religioasă „Buna Vestire” şi un Târg de Paşte, dar şi cu demonstraţii de încondeiat ouă la Muzeul Ouălor Încondeiate din Vama.
În 4 aprilie, la Universitatea Suceava, Grigore Leşe va susţine un concert de Paşte, iar în 5 aprilie, la Ciocăneşti, se va desfăşura Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate, care include o expoziţie naţională de ouă încondeiate, demonstraţii de încondeiat ouă, un concurs de tradiţii, dar şi un spectacol artistic.
În perioada de dinaintea Paştelui, în mai multe localităţi sucevene vor fi organizate conferinţe religioase, concerte, târguri, expoziţii de ouă încondeiate, demonstraţii de încondeiat ouă şi de meşteşuguri tradiţionale.
În Săptămâna Patimilor, se derulează programul „Drumul Ouălor Încondeiate”, pe patru rute, fiind cuprinse zonele etnografice ale judeţului, iar în fiecare localitate vor putea fi vizitate ateliere de încondeiat ouă şi expoziţii cu vânzare.
În sâmbăta dinaintea Paştelui, în unităţile de cazare din judeţ, turiştilor le vor fi prezentate tradiţiile de Paşte, iar de la ora 23.00 se va desfăşura slujba de Înviere în toate bisericile şi mănăstirile din judeţ, în timp ce în Salina Cacica va fi oficiată „Învierea din adâncuri” la capela amenajată în salină.
[…] Floriilor este cunoscută în Bucovina sub denumirea de Duminica Stâlpărilor. De Florii prăznuim intrarea Mântuitorului în […]
nu aveti site-ul si in engleza?
În curând 🙂