portal de romania

Opt lucruri despre Suceava pe care oamenii destepți nu „le știe” …

1. În primul rând – oamenii trebuie să știe că Suceava nu e populată cu moldoveni, ci sângele mov de moldovean a fost transformat instantaneu, în mod miraculos, în sânge albastru de bucovinean în ziua în care turcii au facut cadou austro-ungarilor zona Buc…ovinei. Deci Suceava e în Bucovina, nu în Moldova.

2. Gluma cu Sușiava e înțeleasă doar de restul țării. Sucevenii nu pricep de ce ziceți voi Sușiava în loc de Suceava. Exista un accent local, însa ceva mai slab pronunțat decât în multe județe vecine a căror nume vor rămane secrete.

3. Suceava nu are doar sate. Exista un oraș de reședință care se numește tot Suceava. Orașul nu are priveliștea pitorească închipuită de voi, cu căruțe trase de boi și turme de oi păscând pe malul muntelui, ci e un oraș mega-civilizat cu Metro, Carrefour, 2 Malluri, 2 McDonald’suri, KFC, gară (nu haltă), universitate, gaze, canalizare, internet, scări rulante, autobuze, H&M (later update*) , parcuri, câini vagabonzi, fabrici, drumuri pietruite și apă care curge din perete.

4. În Suceava nu se merge pe stradă cu opinci. Din contră – mare parte din încălțămintea pe care dați voi sute de lei în malluri e facută la Denis sau Marelbo care produc pentru marii papucari ai lumii.

5. Suceava NU e egal cu Botoșaniul. Confundarea Sucevei cu Botoșaniul este probabil una din cele mai grave lucruri pe care le poate face cineva în viață. Sucevenii nu tolerează astfel de comportamente. Daca aveți în jur suceveni, ar fi bine să știți o regulă nescrisă: dacă folosiți cuvântul “Suceava”, e mandatoriu să puneți punct înainte de a folosi cuvântul “Botoșani”. Nu cereți explicații.

6. Sucevencele NU-s niște alintate puturoase. Deși am auzit acest tragic neadevar de multe ori, sunt obligat să iau apărarea tovarășelor mele de copilărie. În Suceava e obligatoriu ca o fată să știe să facă mâncare. Rar am vazut fată de acolo care să stea cu mâinile încrucișate când se cerea implicare feminina și n-ai să vezi acolo fată care se oprește în fața unei uși închise așteptând să vină cineva să i-o deschidă.

7. În Suceava NU se moare de foame. Nu, nu sucevenii sunt ăia care cerșesc în Franța, ci sucevenii sunt ăia de construiesc blocuri în Anglia și Italia. E drept că mulți din cei rămași în Suceava reușesc să supraviețuiască cu ajutorul banilor veniți de la căpșuni, însa e la fel de drept că la ora 8 dimineața oamenii merg la lucru, nu la bar. Aici e multă poveste, cunoscută în general de cei de pe acolo. Dacă vreti să vedeți că nu se moare de foame, mergeți în Marginea, Cajvana, Ipotești, Bosanci, marginile orasului, Rădauți și garantat n-o să vedeți garduri nevopsite sau case cu acoperisul spart.

8. Sucevenii e proști?! Spuneți asta lui Ovidiu care are bursa la Princeton, lui Mircea care a luat 2 ani la rând naționala la mate sau celor 65% de elevi care au luat BAC-ul într-un an cu media de promovabilitate de 44%. S-a copiat? Întotdeauna am zis că oamenii deștepti sunt ăia care se descurcă, nu ăia care muncesc cel mai greu.

Sursa: https://ionutandrisan.wordpress.com

7 Comments

 • Ionuț Enache spune:

  1. Suceava a fost și este parte componentă a Țării de Sus a Moldovei, în organizare ad-tivă până la 1775, în Bucovina după 1775. Cartierul Burdujeni nu a aparținut niciodată Bucovinei. Dacă vă deziceți de Țara de Sus, vă deziceți de Mușatini, de Cetatea de Scaun și de mănăstiri. Ori acestea vă aduc banii astăzi.
  2. De acord cu accentul local mult mai curat decât cel din restul Moldovei. Este similar cu cel de la Cernăuți.
  3. Într-adevăr orașul este civilizat, dar mult rămas în urmă cu investițiile publice. Să vă trăiască Lungu! Industria e sublimă, dar lipsește cu desăvârșire. Universitatea este modernă și curată la propriu. La figurat mă abțin. Prietenii și colegii știu de ce!
  4. Denis și Marelbo de la Vicov fac încălțări bune. Bravo!
  5. În Botoșani viața e mai ieftină tocmai pentru că se află în Țara Paielor. Mândria locală și taxele locale au început deja să vă dăuneze economic. Poate vă prindeți.
  6. Jos pălăria pentru bucovinence din toate punctele de vedere. Unele pot fi gospodine chiar în Rai. Cunosc.
  7. De acord. Am văzut rânduri de cartof și de porumb aliniate milimetric. Civilizația de factură teutonică încă își spune cuvântul.
  8. Sucevenii sunt doar molcomi. La bac s-a copiat la greu ani la rând, parcă trebuiau să raporteze rezultate excepționale ca pe vremea lui Ceaușescu.
  P.S.: Puneți mâna pe carte serios. Aveți argumente mult mai elocvente în favoarea voastră decât cele prezentate aici, chiar și sub formă de pamflet. Salutări dintre prunii Muscelului!

 • Vlad Iorga spune:

  Da. Da. Știm toate astea. Trist este că vă deziceti de frații voștri moldoveni. Ați fost și voi un pic sub ocupație austro-ungară și vă credeți austrieci. Oare Ștefan așa gândea ca voi? Rușine!

 • florin spune:

  Buconina este Moldova !
  Daca este nevoie, vin negresit cu adevaruri istorice.
  Nu cu bullshit-uri din marketing.

 • bristor alex spune:

  Ca daca nu va lauda nimeni. Macar voi sa va laudati. Ori ca esti din Bucovina, ori ca esti din Suceava, ori ca esti din Moldova, cui crezi ca ii pasa? Tie iti pasa daca ai scris un articol pe tema asta. Tot ce conteaza e caracterul fiecaruia nu de unde provine. Dupa faptul ca tu nu mai esti moldoveanca, nici suceveanca nu mai esti, ma mir ca esti romanca. Om esti? Caracter ai? Eu nu cred ca ai. Daca ai fi avut ai fi fost mandra pentru ca esti moldoveanca, suceveanca sau romanca. Dar tu acum crezi ca esti de prin Ungaria sau Austria, ceea ce nu as zice ca e ceva de laudat. Ce sa zic, maturizeaza-te si vei vedea lucrurile altfel.

 • Balahur Ionut spune:

  eu cred ca patriotismul asta local nu e bun la nimic, in loc de acest articol ridicol mai bine incercati sa promovati mestesugul bucovinean sau chiar mai bine de atat sa incercati sa promovati Bucovina si oamenii de acolo asa cum sunt ei, toleranti (dar nu ignoranti, asa cum este acest articol) si primitori….. Nu vreau sa mai fiu prietenul vostru pe facebook 😉

 • Ion Suceveanu spune:

  Primul punct este foarte fals!Suceava este si va ràmàne pe veci capitala Tàrii Moldovei ,càci asa a clàdit-o pentru vecie MARELE STEFAN VOIEVOD!Mildova se intinde de la Odessaa si Gurile Dniprului pànà-n Pocutia ,Maramures ,Tinuturile Brasovului,pànà la Milcov si Marea Neagrà la Gurile Dunàrii!Cine spune cà nu-i moldovean in Suceava,greseste amarnic,càci austroungarii n-au corcit pe nimeni in putinii ani càt au stràns biruri si aduce-ti o mare rusine peste sucevence prin afirmatiile cu ,,sànge mov …”!Rusine ,rusine,rusine,sà afirmi asa ceva!Sà fim màndri de accentul si curàtenia noastrà si nu-i nici o màndrei cà ai fost sluga altora acasà la tine!Cà oamenii din zonà se cred deosebiti numai fiindcà au fost sub jugul austroungar pe o perioadà extrem de scurtà periodic ,sà stie cà in zonà n-au fost decàt putinà armatà si dregàtori stràini si felul supus si blajin al oamenilor de la noi ,le-au permis sà stàpàneascà-n liniste !Tràiascà Moldova Mare si Tràiascà Romània Mare!

 • Bulexa Eusebiu spune:

  Sinteti marcați tare…frate@

Leave a Reply