Doamne, de când așteptam să-ți spun și despre case țărănești de la noi, recuperate, salvate și apoi aranjate frumos. Uite, Florentina Pop din comuna Vama, satul Prisaca Dornei și-a deschis pensiune în 2007. Muncește din greu, dar îi place. Împreună cu mama ei Dorina face și produse de casă excelente de la dulcețuri la zacuscă și participă la târguri de produse tradiționale. Dar la pensiune este mereu prezentă și are grijă de turiști. Deși pensiunea ei este o construcție nouă, cu 58 de locuri de cazare, lângă ea se află o bijuterie de casă, una mică bătrânească din lemn. Am aflat de la Florentina că a găsit-o pe un vârf de munte. Dar hai să-ți spun mai multe.
Florentina mi-a povestit cum într-o zi, în timpul unei excursii cu turiștii săi, a urcat tot mai sus pe dealurile din jur. Au ajuns la un izvor cu apă limpede și bună de a avea impresia că-i apa vie din poveste. Și privind ea în sus, către munți, ochii i s-au oprit asupra unei căsuțe mici. Turiștii au început să-i spună ba căsuța piticilor, ba căsuța Albei ca Zăpada, iar un copil i-a spus că pare o căsuță de ciocolată. S-au apropait cu teamă și respect, după cum spune Florentina, și au descoperit o construcție veche, de peste o sută de ani, cu lemnul încă trainic, dar cu acoperișul părăginit. Nu era locuită, dar arăta superb. De fiecare dată când avea un grup de turiști, Florentina îi ducea să vadă și ei căsuța. Și pentru că toți se arătau entuziasmați, împreună cu mama ei, s-a gândit să o aducă mai aproape de pensiune, să o salveze. Și asta au și făcut! După ce a aflat cine sunt proprietarii, Florentina a aranajt să cumpere casa, dar și s-o mute cu ajutorul meșterilor din zonă.
Casa a fost dezmembrată și apoi reconstruită bucată cu bucată. N-a fost deloc ușor, dar ea nu regretă nicio clipă. După ce casa a fost asamblată, a trebuit să tocmească un meșter sobar ca să refacă soba veche, iar acoperișul a trebuit înlocuit cu totul. La interior au decorat cu multe obiecte din familie, de la bunicii ei dar și unele cumpărate din zonă și a aranjat totul așa cum erau casele odinioară. Dorina, mama Florentinei, a fost foarte entuziasmată de acest proiect și s-a implicat cu totul pentru salvarea căsuței. Toată operațiunea de mutare și finisare, inclusiv dotarea casei cu electritictate le-au costat în jur de 10.000 de euro. Au vrut să păstreze casuța cum era, de aceea nu are baie. Are o singură cămăruță, dar pare mult mai spațioasă, grație cerdacului. Dar chiar și așa, Florentina are turiști care-și doresc să fie cazați în căsuță, ba mai cer ca lumina să fie una de la lampă, să nu fie folosite becurile. Uite, dacă vrei să mergi și tu acolo intră pe site-ul pensiuneaflorentina.ro, căci e aproape de toate mănăstirile din Bucovina. Mie mi-a plăcut mult căsuța asta, dar la cât o laudă turiștii care au fost acolo, mi-e greu să cred că nu te-ai simți bine în vacanță cu familia. Bravo ei pentru că a salvat bijuteria asta de casă! Sper să-ți placă și ție!
Citind articolul de mai sus, am fost foarte incantat de ce mi se prezenta si am inceput sa caut un pic pe net despre pensiunea Florentina, cand colo, ditamai surpriza, uite aici…. http://amfostacolo.ro/romania-pareri,15/vama,93,3464/pensiunea-florentina-prisaca-dornei,8248/impresii-sejur-si-fotografii-vacanta__17253.htm