Muzeul Ouălor Încondeiate Lucia Condrea din Moldovița

Muzeul din Moldovita

La Moldovița avem mai multe obiective turistice de mare interes: o mănăstire de nota 10 aflată în patrimoniul universal UNESCO, o mocăniță pe nume „Huțulca” şi … un Muzeul Ouălor Încondeiate, muzeu internațional creat de marea artistă Lucia Condrea.

Veți descoperi 3 colecții: două sunt decorate de doamna Lucia, iar de-a lungul anilor s-a completat expoziția și cu o extraordinară colecție internațională. Vă invit în casa-expoziţie care bucură multe suflete călătoare, casă în care doamna Lucia poate lucrează chiar și 350 de zile pe an ca să ne încânte simțurile.

Dacă nu știți încă cine e Lucia Condrea, vă spun eu. După o copilărie grea alături de alți trei frați, tânăra Lucia a început să muncească. Desigur, o activitate de bază era tradiționala încondeiere a ouălor. Odată cu trecerea timpului, priceperea ei a ieșit la lumină, iar arta care iese din mâinile blondei bucovinene s-a desăvârșit. A dus mai departe tradiția și chiar a inventat câteva tipuri noi de încondeiere.

În 2014 se poate lăuda cu un palmares expozițional bogat: expoziții în 11 țări, bifate de-a lungul a 22 de ani de activitate. În total, s-au adunat până astăzi exact 118 expoziții internaționale. Nu există expoziție mare internațională la care să participe și să nu fie premiată. A inventat încă 7 tehnici care nu sunt tradiționale, dar sunt la fel de valoroase. Ca dovadă a aprecierii este și faptul că ouăle meșteșugite de dânsa au ajuns în 54 de țări ale lumii.

Pe vremuri, oamenii din Moldovița ciocneau și mâncau astfel de ouă încondeiate. Aveau destule. Dar erau și localnici care le duceau la biserică, le sfințeau și le țineau în casă ca pe o icoană. Așa se explică existența în muzeu a câtorva ouă străvechi; două dintre ele au peste 100 de ani, cel mai vechi fiind realizat în urmă cu 140 de ani.

Cum se încondeiază un ou bucovinean? În stilul tradițional, oul se decorează cu ceară de albine, apoi se vopsește. Ceara se șterge, iar sub ceară rămâne culoarea inițială, la fel ca negativul unui film foto. În acest fel, creația artistului va ieși la lumina zilei.

Culorile tradiționale sunt roșu, alb, galben și negru. Ceara neagră este nevopsită, este ceară arsă.

Soțul doamnei Lucia ne-a făcut o demonstrație, am văzut cum se pot vopsi ouă cu diverse culori: succesiv, se aplică modelul și diversele culori; aplicate pe rând, vor da aspectul final al oului încondeiat.

Instrumentul principal de decorare este un fel de pensulă străveche, numită chișiță. Cu ea se trag acele linii minuscule care transformă ou simplu într-o operă de artă.

Această tehnică se pare că a fost adusă în zonă prin intermediul populației slave, a huțulilor. Și din rândul huțulilor se trage și doamna Lucia Condrea, care acum încearcă să ducă mai departe acest meșteșug.

Modelele expuse în Muzeul Ouălor Încondeiate „Lucia Condrea” sunt unicat și, chiar dacă a primit oferte să le și vândă, niciun ou al expoziției nu a fost vreodată vândut. Lucia a făcut mai mult de zece mii de ouă unicat, din care peste jumătate sunt vândute pe toate meridianele pământului.

Artista decorează ouă, dar primește și ajutorul familiei. Soțul, Traian Condrea, le golește, asta e treaba lui. El este specialist în golitul ouălor.

După atâția ani, doamna Lucia face artă fără ajutoare, doar cu mâna ei sigură. Acest lucru mă duce cu gândul la precizia unui chirurg.

Modelele artistei sunt imortalizate pe ouă de struț, de bibilică, de rândunică, prepeliță, fel și fel de păsări.

Una dintre metodele interesante inventate în acea casă se numește Antique Technique. Lucia este singura din lume care știe să creeze cu această tehnică. Oul încondeiat în acest fel pare a fi făcut cu zeci de ani în urmă, dar e făcut poate chiar astăzi. Dacă vrem să verificăm că într-adevăr arată aproape la fel, colecția Condrea are ouă vechi de multe zeci de ani cu care să comparăm.

Să vă spun și ceva despre minunata colecție internațională: 5000 de ouă pun la un loc tehnici din toate colțurile lumii. Vizitatorul va admira ouă cu faraoni aduse din Egipt, picturile fantastice ale ouălor din Olanda, Franța sau India, ouăle decupate din Germania, modele grozav de frumoase din China, Malaezia, Turcia, Belgia sau nordica Lithuanie. Și acestea sunt doar câteva exemple.

La final, vă amintesc că avem o țară frumoasă și în ea, mulți oameni de valoare fac lucruri deosebite. Muzeul Ouălor Încondeiate din Moldovița este mărturia unuia dintre acești oameni. Haideți să îi descoperim împreună, să îi susținem și să ne bucurăm de ce ne lasă în urmă!

Sursa: drumliber.ro

Foto: Michael Guerra (Flickr)

Leave a Reply