Hanul Domnesc din Suceava este cea mai veche clădire din oraş. Aceasta a fost ridicată la mijlocul secolului XVII şi a rămas în picioare până în ziua de astăzi, chiar dacă Bucovina a trecut prin mai multe regimuri, printre care cel habsburgic şi cel communist.
Hanul Domnesc din Suceava este cea mai veche clădire din oraş, fiind construită la mijlocul secolului XVII. În secolul XVI, în zona centrală a municipiului Suceava, loc în care este amplasat şi Hanul Domnesc, erau mai multe ateliere de olari. Pe locul unor astfel de ateliere, la începutul secolului al XVII-lea a fost ridicat Hanul Domnesc care avea rolul de a adăposti negustori sau călători veniţi din străinătate.
La sfârşitul anilor 1700, când Bucovina a ajuns sub stăpânirea Imperiului Habsburgic, Hanul Domnesc a fost transformat într-un conac ce era folosit de vânătorii din familia imperială. Aici erau cazaţi boierii şi demnitarii austrieci, care participau la tot felul de partide de vânătoare organizate în pădurile Sucevei.
Odată cu instaurarea comunismului în România, clădirea a intrat în proprietatea statului. Aceasta a fost restaurantă, în perioada 1964 – 1967, exact după forma în care a fost construită pentru prima dată. În anul 1968, în Hanul Domnesc s-a deschis Secţia de Etnografie şi Artă Populară a Muzeului Judeţean Suceava, iar apoi a devenit sediul Muzeului Etnografic al Bucovinei.
Ustinia Colomeischi, urmaşă a familiei ce a deţinut Hanul Domnesc, a cerut retrocedarea clădirii şi a terenului aferent. Acest demers a dus la un proces în care, Tribunalul Suceava a respins în anul 2004 cererea de retrocedare pe motiv că Hanul Domnesc era o clădire de utilitate publică. Ustinia Colomeischi a făcut recus la Curtea de Apel Suceava, însă procesul a fost suspendat.
Problema nu a fost rezolvată astfel că, Ustinia Colomeischi a cerut Curţii de Apel Suceava repunerea pe rol a dosarului de revendicare. Decizia definitivă şi irevocabilă a fost dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în favoarea moştenitoarei familie Colomeischi. Consiliul Judeţean Suceava a încheiat o convenţie cu Ustinia Colomeischi, prin care s-a stabilit ca preţ al tranzacţiei suma de un milion de lei.
La începutul anului 2010, clădirea Hanului Domnesc a trecut, în conformitate cu o hotărâre de guvern, din proprietatea Ministerului Culturii în proprietatea publică a Consiliului Judeţean Suceava, împreună cu alte obiective istorice – Cetatea Zamca, Câmpul şanţurilor de la Cetatea de Scaun, clădirile Muzeului de Istorie şi al Muzeului de Ştiinţe ale Naturii şi o clădire depozit de la Muzeul Stupca.
Foto: Cristian Dinu (Flickr)