Muzeul Ouălor Încondeiate din Ciocăneşti

Ciocanesti Bucovina

Unul din obiectivele turistice pe care nu trebuie să le rataţi este Muzeul Ouălor Încondeiate din Ciocăneşti. Deşi denumirea ne face să ne imaginăm că este doar un muzeu dedicat încondeierii ouălor, trebuie să ştiţi că muzeul deschis din anul 2007 reprezeintă un veritabil patrimoniu etnografic al acestei zone.

Pe lângă expoziţia de ouă încondeiate, putem descoperi mai multe încăperi ce adăpostesc obiecte tradiţionale specifice sătenilor şi meşteşugarilor din Ciocaneşti, o veritabilă colecţie de artă populară, obiecte tradiţionale de la stână, instrumente de olărit, de butinărit şi cărăuşie, machete de plute etc. O întreagă încăpere îi este dedicată ţesătoriei, unde pe lângă încântătoarele exponate găsim si nelipsitul război de ţesut. Pe pereţii altei camere din interior putem admira o impresionantă colecţie de fotografii vechi cu toţi meşterii şi meşteşugarii comunei.

Revenind la impresionanta colecţie de ouă încondeiate, acestea sunt în număr de peste 300, exponate strânse de-a lungul timpului în cadrul Festivalului Ouălor Încondeiate, o importantă manifestare organizată an de an de ANTREC, având ca scop promovarea şi valorificarea tradiţiilor autentice. Expoziţia de ouă încondeiate poartă numele unui iubit şi regretat profesor al Ciocăneştilui, Dl. Novac Norbert Ioan.

Sursa: Revista Vacanțe la țară

Foto: Simona Petriuc

Leave a Reply