Construită de statul român, în anul 1902, Gara CFR Suceava (Burdujeni) era un important şi reprezentativ punct feroviar de graniţă al României, la fostă frontieră de nord cu Austro-Ungaria.
Edificiul, ridicat pe un teren mlăştinos, după modelul gării din Frieburg (Elveţia), a necesitat ample lucrări de drenaj, terasament şi asigurarea unui fundament solid din grinzi mari de stejar.
Gara CFR Suceava (Burdujeni), executată într-o plastică arhitecturală ce aminteşte de eclectismul de şcoală franceză al vremii, a fost construită din cărămidă roşie lustruită, cărămidă tratând în întregime faţadele clădirii. Compusă din două corpuri laterale cu două niveluri, gara are în mijloc, pe lângă holurile de acces, o frumoasă sală în stil baroc, impunătoare ca dimensiune şi modalitate de tratare arhitecturală, ce a servit iniţial că sală de recepţie şi oficiu de vamă. Peronul acoperit, ca şi întreagă feronerie a clădirii impresionează prin eleganţă şi precizia lucrării.
Până în anul 1918, în Gara CFR Suceava (Burdujeni) a existat atât un oficiu poştal, cât şi unul vamal.
Actualmente această staţie CFR poartă denumirea de Gara CFR Suceava (Burdujeni) şi este un important nod feroviar prin care trec majoritatea trenurile de călători şi marfă.
Found your post on Google, the headline caught my eye and it had been a good read.