Frescele unice în lume ale mănăstirilor din Bucovina. Misterul culorilor imposibil de reprodus

Manastirea Voronet Bucovina

Zeci de autocare opresc zilnic la porțile mănăstirilor din Bucovina, turiștii din întreaga lume venind să admire frescele exterioare, de o frumusețe rară, care au rezistat sute de ani, în ciuda capriciilor vremii.

Aceste picturi ascund secrete vechi, pe care nimeni nu a reușit până acum să le descifreze.

Așa cum oricine a auzit probabil de celebrul“albastru de Voroneț”, există și alte mănăstiri bucovinene unice prin culorile deosebite ale frescelor: “verdele de la Arbore” și “rosul de la Humor”.

Deosebit de rezistente în fața capriciilor vremii și foarte apropiate de nuanțele naturale, aceste culori sunt un adevărat mister chiar și acum pentru istoricii care ar dori să afle rețeta lor secretă, pentru a putea restaura cât mai bine picturile.

Realizarea acestor pigmeți a dat naștere unor legende. Potrivit unei cronici de pe vremea lui Ștefan cel Mare, zugravii din această zonă primeau cantități uriașe de țuică de prune.

Băutura nu era însă numai pentru deliciul muncitorilor, ci era folosită și la realizarea culorilor. Specialiștii au confirmat, prin teste de laborator, prezența acestei băuturi în pigmenți, scrie Descopera.ro.

La baza “albastrului de Voroneț” stă azuritul, o piatră albastră care se găsește în China, Africa și Franța, prin urmare obținerea acesteia era foarte costisitoare.

Azuritul a fost apoi măcinat fin și amestecat cu o substanță organică necunoscută, care asigură rezistența îndelungată a frescelor exterioare.

Un alt mister al mănăstirilor bucovinene ține de modul în care sunt redate personajele biblice: toate sunt îmbrăcate în haine specifice portului local și au îndeletniciri tradiționale. Spre exemplu, la Arbore, îi vedem pe Adam arând cu plugul și pe Eva torcând din fus.

La Voroneț, apar înfățișate și cele 12 zodii, desenate pe un pergament ținut în mâini de îngeri. Este greu de înțeles de ce au fost trecute aici semnele astrologice, din moment de această practică a fost dintotdeauna condamnată de Biserică.

Tot aici pot fi văzute semne care seamănă cu hexagrama și cu o reprezentare grafică a formei atomului.

La Sucevița, dincolo de farmecul culorii verde, imposibil de reprodus în prezent, turiștii se pot delecta admirând portretele unor învățați din Grecia antică: Sofocle, Aristotel, Platon și Pitagora.

Nimeni nu a aflat încă de ce au fost pictați aici acești erudiți care au aparținut unei religii păgâne, condamnate și uitate după apariția creștinismului.

Șapte biserici pictate din Bucovina sunt trecute pe lista patrimoniului cultural al UNESCO, începând cu anul 1993: Arbore, Humor, Moldovița, Pătrăuți, Probota, Suceava, Voroneț. În 2010 a fost inclusă pe listă și Sucevița.

Sursa: stirileprotv.ro

 

Leave a Reply