© Kaj Johnson

Vatra Dornei găzduiește în perioada 17 ianuarie –19 ianuarie 2020 una dintre cele mai importante competiții din România la sporturile de iarnă, respectiv una dintre etapele Cupei Mondiale de Sanie pe pârtie naturală.

Evenimentul sportiv, de altfel unic în țara noastră, este organizat de către Federația Română de Bob și Sanie (F.R.B.S) cu sprijinul Ministerului Tineretului și Sportului și în parteneriat cu Primăria municipiului Vatra Dornei, Clubul Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Suceava, sub patronajul Federației Internaționale de Sanie (FIL).

Cu siguranţă, competiţia va fi una extrem de strânsă, dar şi foarte spectaculoasă pentru publicul prezent, deoarece pe pârtia de la Vatra Dornei se vor întrece peste 80 de sportivi, printre care campionii mondiali şi europeni. În total, 13 națiuni participă la a 3 a etapă a Cupei Mondiale de Sanie pe piste naturale, iar pentru România concurează două sportive la proba de sanie feminin și un echipaj la proba de dublu.

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuț Stroe, îi felicită pe organizatori deoarece au reuşit să facă din acest eveniment de talie mondială o tradiţie la noi în ţară. De altfel, domnul ministru a răspuns invitației Federației Române de Bob și Sanie și și-a anunțat prezența sâmbătă, 18 ianuarie, la pârtia de sanie din Vatra Dornei pentru a urmări manșele de concurs din cadrul Cupei Mondiale.

„Este o onoare pentru România să găzduiască o nouă etapă de Cupă Mondială la Sanie pe pistă naturală și mă bucur să văd încet, încet, începe să devină tradiție prezența țării noastre în calendarul organizatoric al Federației Internaționale de Sanie. Faptul că această competiție se organizează la noi, tot la Vatra Dornei, la fel ca în edițiile precedente, arată entuziasmul, implicarea și profesionalimul celor ce manageriază acest sport, dar și al celor ce fac posibilă o organizare cât mai bună la nivel local. Este o competiție extrem de atractivă atât pentru sportivii noștri, cât și pentru turiști și localnici. Urez succes tuturor participanților, să aibă un concurs cât mai bun, fără accidentări și fără accidente, să se bucure din plin de această experiență sportivă. Fie ca cel mai bun să câștige!”, a precizat Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului.

Timp de o lună s-a lucrat intens la pregătirea pârtiei, iar acum stratul de gheață măsoară peste 40 de centimetri și este excelent pentru desfășurarea concursului. Pârtia Bucovina din Vatra  Dornei este amplasată la altitudinea de 960 de metri și se află între cele două pârtii de schi ale stațiunii, Veverița și Parc. Aici, competițiile sunt extrem de spectaculoase, pista de sanie fiind una dintre cele mai rapide și tehnice din Europa. Spre deosebire de anii trecuți, startul a fost coborât în virajul 3. “Acesta este de fapt un avantaj, deoarece pista era destul de lungă. Datorită reducerii traseului, ne așteptăm la o competiție foarte strânsă și la un timp de coborâre rapid, de aproximativ 1 minut”, a explicat directorul sportiv  FIL, Andreas Castiglioni.

După primele două etae care s-au desfășurat în Obdach–Winterleiten (Austria) și Passeiertal (Italia), în clasamentul general al Cupei Mondiale, la proba de sanie simplu masculin, conduce Thomas Kammerlander (AUT / 255 puncte), fiind urmat de Michael Scheikl (AUT / 245 puncte), Patrick Pigneter (ITA / 225 puncte) și Alex Gruber (ITA / 220 puncte). La proba de simplu feminin, Evelin Lanthaler (ITA) deține maximum de puncte, respectiv 300 de puncte, urmată de Tina Unterberger (AUT / 240 puncte) și Greta Pinggera (ITA / 215 puncte). La dublu, Patrick Pigneter / Florian Clara (ITA) sunt la conducere cu 285 de puncte, în fața rușilor Pavel Porshnev / Ivan Lazarev (240 puncte) și Patrick Lambacher / Matthias Lambacher (ITA / 215 puncte).

Sănierii români au obținut rezultate remarcabile în sezoanele competiționale desfășurate în anii trecuți  pe pârtia Bucovina. Echipa României s-a remarcat în anul 2015 atunci când a ocupat locul trei la Cupa Mondială de Sanie de la Vatra Dornei în proba pe echipe, în timp ce în anul 2016 țara nostră s-a clasat pe locul patru la aceeași probă.

La desfășurarea acestui concurs își aduc aportul Consiliul Judeţean Suceava, Primăria Municipiului Vatra Dornei, Clubul Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Suceava, Serviciul Salvamont Vatra Dornei, Servicul de Ambulanţă Vatra Dornei, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Suceava, SMURD Vatra Doreni şi Jandarmeria Montană Vatra Dornei.

În continuare vă prezentăm programul Cupei Mondiale de Sanie de la Vatra Dornei din perioada 17 ianuarie – 19 ianuarie 2020:

17 ianuarie 2020 (Vineri)

10.00 Antrenamente sanie simplu masculin

11.15 Antrenamente sanie feminin

12.00 Antrenamente dublu

13.00 Antrenamente dublu

18 ianuarie 2020 (Sâmbătă)

10.00 Calificări sanie simplu masculin

11.15 Calificări sanie feminin

12.00 Cupa Mondială sanie dublu

13.00 Cupa Mondială sanie dublu – finala

Festivitatea florilor Cupa Mondială sanie dublu

19 ianuarie 2020 (Duminică)

10.00 Cupa Mondială sanie feminin

10.45 Cupa Mondială sanie simplu masculin

12.00 Cupa Mondială sanie feminin – finala

Festivitatea florilor Cupa Mondială sanie feminin

12.30 Cupa Mondială de sanie simplu masculin – finala

Festivitatea florilor Cupa Mondială sanie simplu masculin

13.30 FESTIVITATEA DE PREMIERE a Cupei Mondiale la probele de sanie dublu, simplu masculin și feminin.

Sursa: https://sptfm.ro/

© foto header : Peter Maurer

Leave a Reply