Cel puțin 5 motive pentru care trebuie să mergi la Hora Bucovinei

Hora Bucovinei 2015

Pe 17 mai a avut loc cea de a VII-a ediție a evenimentului “Hora Bucovinei”. “Hora Bucovinei” este o manifestare importantă pentru Bucovina deoarece  are menirea de a păstra şi promova portul popular precum şi obiceiurile crescătorilor de animale din zona de munte. Totodată, marchează urcatul oilor la munte.

De ce să mergi măcar o dată la “Hora Bucovinei”?

Pentru că …

1. … portul popular pune în evidenţă talentul şi sensibilitatea pentru frumos a locuitorilor din Bucovina care în zilele de sărbătoare îmbracă aceste straie. An de an, la “Hora Bucovinei” are loc parada portului popular pe care nu trebuie să o ratezi deoarece costumul românesc este un monument în sensul propriu al cuvântului.

2. … era o perioadă când tot românul avea în casă obiecte sau straie cu motive tradiţionale iar de la “Hora Bucovinei” ai posibilitatea să pleci cu o ie autentică din Bucovina. O poți alege pe cea din zona Sucevei care are culori sobre, dar plăcute, naturale: brun, cafeniu, negru, verde închis. Cea de Câmpulung e plină de roșu și negru și se lucrează cu fir gros, buclat, care dă volum.

3. … vei găsi urmele unei legături strânse între splendoarea Bucovinei şi dorinţa oamenilor locului de a-i sublinia această frumuseţe prin povești pe care le mai auzim doar la gura sobei de la bunicii noștri.

4. … dacă tot ai ajuns aici, trebuie să guști din delicioasele produse tradiţionale preparate de bacii de la stânele tradiţionale din zona de munte: balmoş, miel cu smântână, porc la proţap, caş, urdă, brânză frământată, caş din lapte de vacă şi alte produse care se gătesc la stâne.

5. … doar aici ai ocazia să admiri frumoşii câini ciobăneşti de Bucovina, precum și cai aduşi de la Herghelia Rădăuţi, dar şi de crescători particulari din judeţul Suceava.

De ce să mergi la “Hora Bucovinei”? Pentru că “Hora Bucovinei” înseamnă, înainte de toate, tradiție iar “un popor fără tradiții este un popor fără viitor.” (Alberto Lleras Camargo)

Autor: Nadia Platon

Foto: Flavius Paul 

One Comment

Leave a Reply