Jumările de porc (numite regional şi jumeri sau jumere) sunt cea mai modestă parte a “porcăriilor” care se săvârşesc la tăierea porcului. Deopotrivă procedeu de extragere a grăsimii de porc cât şi reţetă din care rezultă de fapt două produse: jumările şi untura.

Ingrediente:

  • apă
  • sare
  • slanină cu șorici, dacă dorești ca jumările să iasă crocante sau slănină cu puțină carne, dacă le vrei puțin mai fragede
  • cantitatea de slănină alege-o tu, în funcție de câte porții vrei să prepari

Mod de preparare: 

Slanina tai-o în fâșii lungi, subțiri sau cubulețe mici, de aproximativ 5 cm, în funcție de preferințe. Pune-le la fiert într-un tuci, în apa cu sare (cât să acoperi bucățile obținute). Acestea vor fi gata în momentul în care apa se evaporă, iar pe fundul ceaunului va rămâne untura lichidă. Lasă-le să se rumenească puțin în untură, pentru a deveni ușor crocante.Când furculița intră în jumări, sunt gata. Scoate-le pe un platou curat cu ajutorul unei palete, așa te vei asigura că sunt scurse de toată untura.După ce se răcește untura lăsată de slanină, o poți depozita într-un borcan, păstrat la frigider. O poți folosi ulterior în prepararea altor mâncăruri.

Spor la treabă și poftă bună!

© foto: Nițu Ilian

 

Leave a Reply