De mai bine de 17-18 ani, oricând vine vorba de Rădăuți, ne gândim și la ciorba rădăuțeană, una dintre cele mai savuroase și consistente ciorbițe românești.
Cum se face și unde a apărut ea? Citiți mai jos!

„Legenda” spune că inventatoarea rețetei, doamna Cornelia Dumitrescu, a descoperit acest mix de arome improvizând. Mai exact, căutând o variantă mai bună și mai apetisantă a ciorbei de burtă.
Doamna Dumitrescu, în vârstă de 64 ani, este implicată în industria alimentației publice încă din anul 1965, însă pasiunea pentru gastronomie a dobândit-o încă din copilărie. Nu este de mirare că această pasiune a dus la nașterea acestui fel de mâncare deosebit, care a ajuns cunoscut și în alte țări, grație turiștilor care o descoperă chiar în Rădăuți, la restaurantul unde lucrează doamna Dumitrescu. Drept răsplată pentru munca și talentul dumneai, care a dus numele micului oraș dincolo de granițele țării și chiar ale continentului, inventatoarea ciorbei rădăuțene a primit titlul de Cetățean de onoare al orașului.

Ce trebuie să conțină ciorba, chiar de la doamna Dumitrescu: „Carne de pasăre, legume, smântână, făină de grâu, ouă, oțet, usturoi, cimbru, dafin, piper boabe și sare.”

Ingrediente:

4-5 piepți de pui (cu tot cu os și piele, să rămână cca 450-500 g carne)
Dacă folosiți carne de găină, înlăturați pielea, fiindcă găina în sine are o carne mai grasă decât puiul, iar pielea ar aduce un aport prea mare de grăsimi.
Dacă aveți piept de curcan, e chiar mai bine.
1 păstârnac mediu
3 morcovi mari (sau 4 mai mici)
țelină (cam cât o piersică medie)
2-3 ardei grași medii (dacă se poate, să fie din soiul mai dulceag)
3-4 ouă
o ceapă mare
un pahar mare cu smântână grasă (20%)
o lingură de oțet (sau după gust)
3-4 căței de usturoi (după gust – se poate omite, dacă nu vă place)
o mână de pătrunjel, care se toacă grosier
sare, piper boabe
ardei iute (pentru servit)

Preparare:

Ceapă curățată (dar întreagă) se pune într-o cratiță mare, alături de 5 l apă, carne, sare (după gust)și legumele tăiate în bucăți potrivite – în afară de usturoi!
Pont: Dacă doriți ca ciorba să aibă o culoare galbenă, căliți morcovul într-o crăticioară, în ulei, și adăugați-i în ciorbă spre sfârșit, alături de uleiul în care s-au călit. Dacă preferați ca ciorba să fie mai deschisă la culoare, lăsați morcovii la fiert, fără a-i căli sau a mai adăuga ulei.
Se adună treptat spuma dată de carne și se înlătură.
Când legumele s-au înmuiat cât de cât, adăugați boabele de piper (cca 2 lingurițe la 5 l apă). Carnea se scoate și se feliază precum burta pentru ciorbă de burtă (fâșii subțiri) și se pune înapoi în apă. Se pune la loc pe foc și se dă într-un clocot, apoi se stinge focul.
Usturoiul se pisează ca pentru mujdei. Ouăle se bat (bine bine) cu smântâna și se adaugă usturoiul pisat. Compoziția se înglobează apoi în apa clocotită și se amestecă sănătos.

Se adaugă oțetul (dacă doriți) și pătrunjelul. Se servește cât mai caldă, alături de ardei iuți și multă voie bună.

Foto: Ștefania Ioana Chiorean

Leave a Reply