Construită în anul 1487 de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, Biserica „Sfanta Cruce” din Pătrăuţi este cea mai veche biserică păstrată dintre ctitoriile voievodului, cea mai veche biserică ortodoxă construită în stil moldovenesc Monument Unesco din România, biserica cu cea mai veche pictură interioară și exterioară din Moldova.

Biserica Înălțarea Sfintei Cruci din Pătrăuți este ctitorită de Ștefan cel Mare, anul zidirii fiind 1487 și reprezintă cea mai veche dintre bisericile construite de către domnitor. Ceea ce impresionează la acest lăcaș de cult, este dimensiunea sa foarte mică, situându-se printre cele mai mici biserici ctitorite de voievod, dar și surprinzător prin faptul că Biserica din Pătrăuți era una destinată maicilor. De asemenea în timp de răstriște, mănăstirea a servit drept refugiu pentru răniți, având rolul unei Bolnițe medievale, unde erau tratați soldații lui Ștefan cel Mare sau bătrânii și nevoiașii din imprejurimile bisericii.

Din punct de vedere al arhitecturii se remarcă stilul specific moldovenesc al mănăstirilor de lemn, cu influențe bizantine. La exterior un singur zid, cel având ușa de intrare, este marcat cu fresca bisericească, restul zidurilor rămânând albe. Această pictură înfățișează tabloul Judecății de Apoi, fresca exterioară ce se consideră a fi cea mai veche din Moldova. Deasupra portalului gotic de la intrare stă scris încă, în limba slavonă, numele ctitorului și anul zidirii: “Io Stefan Voievod, Domn al Țării Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, a început să zidească această Mănăstire în numele Sfinte Cruci în anul 6995 (1487) luna iunie ziua 13”.

Leave a Reply