signature_wtd_eng_1La 27 septembrie, cele 150 de țări membre ale Organizației Mondiale a Turismului sărbătoresc, în fiecare an, Ziua mondială a turismului.

Celebrarea Zilei mondiale a turismului a fost stabilită, în cadrul sesiunii Adunării Generale a Organizației Mondiale a Turismului, din septembrie 1979, de la Torremolinos, din Spania, pentru 27 septembrie, când se aniversează și adoptarea statutului Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO) (1970).

Ziua mondială a turismului a fost sărbătorită prima oară în întreaga lume în 1980. UNWTO a dorit ca prin organizarea diferitelor evenimente cu acest prilej să atragă atenția opiniei publice asupra importanței de ordin social, cultural, politic și economic al turismului.

Reprezentanții UNWTO stabilesc o temă anuală de dezbatere și o țară gazdă în fiecare an, punând în prim-plan probleme de actualitate.

Tema propusă pentru 2016 este „Turismul pentru toți!” („Tourism4all! — promoting universal accessibility”), iar orașul și țara gazdă — Bangkok, Thailanda, se menționează pe site-ul wtd.unwto.org.

wtd_2016_tourism_for_all_social_media_image_iii_enTurismul accesibil se referă la crearea modalităților de satisfacere a nevoilor celor care călătoresc sau sunt acasă. „Din cauza unui handicap, chiar și temporar, ori familiile cu copii mici, sau persoanele vârstnice, la un moment dat, mai devreme sau mai târziu, cu toții beneficiem de accesibilitate universală în turism”, se precizează pe wtd.unwto.org.

În mesajul de Ziua Mondială a Turismului, secretarul general UNWTO, Taleb Rifai, a menționat că turismul a cunoscut o revoluție în ultimii 50 de ani și că, în 1950, existau 25 de milioane de turiști în lume, iar în prezent există aproximativ 1,2 miliarde de oameni care călătoresc în lume.

„Când călătorim, întâlnim oameni noi, locuri noi, idei noi. De multe ori, percepția noastră asupra lumii se schimbă (…). Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că pentru multe persoane o călătorie în scop turistic poate fi un proces destul de dificil. Se estimează că 15% din populația lumii trăiește cu o anumită formă de dizabilitate, reprezentând un miliard de oameni din întreaga lume în imposibilitatea de a se bucura de privilegiul de a cunoaște alte culturi, noi experiențe și de a explora noi puncte de interes”, spune secretarul general UNWTO, Taleb Rifai.

Potrivit acestuia, accesibilitatea ar trebui să fie în centrul politicilor de turism și a strategiilor de afaceri, nu numai ca drepturi ale omului, ci și ca o oportunități.

„Toți cetățenii lumii au dreptul de a experimenta incredibila diversitate pe care planeta o are de oferit”, a mai declarat Taleb Rifai.

wtd_2016_tourism_for_all_social_media_image_i_en-1Un număr record de turiști internaționali, estimat la 1,18 miliarde, au călătorit în lume în 2015, în creștere cu 4,4% față de 2014, a anunțat, în ianuarie 2016, Organizația Mondială a Turismului. În ciuda amenințărilor teroriste, turismul internațional este în continuă ascensiune. Cele mai mari creșteri au fost consemnate în Europa (+5%), regiunea Asia-Pacific (+5%) și pe continentul american (+5%), însă s-a consemnat o scădere semnificativă în Africa de Nord (-8%), în special în Tunisia, ca urmare a atentatelor care au vizat zone turistice din această țară.

„Rezultatele din 2015 au fost fost influențate de cursul de schimb, prețul scăzut al petrolului și crizele existente în numeroase zone ale lumii”, a arătat Organizația Mondială a Turismului.

Sursa: AGERPRES/(Documentare — Cristian Anghelache, editor: Marina Bădulescu)

Leave a Reply