„Sorin Onișor și Marea Hoinăreală”

1

Pentru mine Bucovina nu este doar un tărâm de poveste, ci este acasă. Tot acasă este și pentru Sorin Onișor care, îndrăgostit de o bucovineancă din orașul Frasin (Suceava), a început să descopere Bucovina. Apoi, treptat, i-a molipsit și pe alții și împreună au început să descopere peisajele, portul, tradițiile și obiceiurile specifice Bucovinei.

Însă „Marea hoinăreală” nu înseamnă doar fotografii cu Bucovina. Este o expoziție itinerantă de fotografie dedicată 100% satului românesc. Ea reprezintă selecţia celor mai bune fotografii realizate de un grup de fotografi tineri și talenti, care au hoinărit prin țară, călăuziţi fiind de către fotograful Sorin Onișor. Instantaneele au fost surprinse în taberele organizate de artist în diverse zone ale țării, precum Bucovina, Maramureş, Delta Dunării, zona bisericilor rupestre din Buzău, satele săseşti din zona Sibiului, Munții Apuseni, Moldova colinară, etc.

“Expoziția reprezintă un semnal de alarmă, o încercare de a atrage privitorii în lupta pentru conservarea peisajelor și a zonelor neatinse, pentru valorificarea tradițiilor satului românesc, a meșteșugarilor (cărbunari, fierari, olari, etc) precum şi a riturilor țăranilor simpli care cultivă pământul de mii de ani.”, declară artistul Sorin Onisor.

Nu puțini sunt cei care, inspirați de frumusețea Bucovinei, i-au dedicat poezii și i-au închinat doine. Povestea Bucovinei este spusă de nume cunoscute tuturor. Câteva exemple: dulcea Bucovină cu munţii în lumină și văile în flori consolează pe poet și îi dă încredere în destinul său (M. Eminescu); contemporan, Păunescu îngână dorul de „Bucovina mea, de-acasă” unde până și adevărul parcă e mai puternic și mai curat; Grigore Leșe, un binecunoscut solist de muzică populară românească din Maramureș viersuiește despre „Bucovina, plai cu flori”; iar pentru Nicolae Iorga, Bucovina este un ținut relativ mic care „cuprinde atâta frumusețe, atâta bogăție de astăzi și amintiri din trecut așa de îmbelșugate, de îndepărtate și sfinte”.

De data aceasta, frumusețea Bucovinei a fost surprinsă de Sorin Onișor prin intermediul aparatului de fotografiat. Astfel, a apărut albumul „Bucovina, tărâm de poveste” în colaborare cu cel mai harnic ucenic pe care l-a avut în 2014, Sveduneac Dorin Lucian (un hoinar din comuna Vama, județul Suceava), album ce a fost prezentat în cadrul evenimentului „Sorin Onișor și Marea Hoinăreală” ce a avut loc pe 19 februarie la Iulius Mall din Suceava.

Și cum o imagine valorează cât o mie de cuvinte, vă invit să mergeți să vedeți expoziția fotografiilor și să vă convingeți de frumusețea satului românesc și, implicit, de frumusețea Bucovinei. Fotografiile rămân la Iulius Mall Suceava până pe 12 martie.

În plus, dacă ești pasionat de fotografie, poți deveni și tu hoinar alături de Sorin Onișor și ceilalți ucenici ai săi, iar la următorul eveniment, cu siguranță, fotografia ta va fi alături de cea a artistului. Pentru mai multe detalii: sorin.onisor@gmail.com .

Sorin Onişor, desemnat în 2010 „Fotograful anului” de către Asociația Artiștilor Fotografi din România, are la activ peste 10 expoziții personale de fotografie și mai mult de 40 de expoziții colective. A primit numeroase distincții la diferite concursuri de fotografie, fiind supranumit și „fotograful dedicat 100% satului românesc”.

Foto: Sveduneac Dorin Lucian

One Comment

Leave a Reply