Întreaga Europă se mută în oraşul Siret

Douzelage Siret

Timp de cinci zile, Europa se va muta în oraşul sucevean Siret. Începând de astăzi şi până duminică, 19 aprilie a.c., oraşul Siret va găzdui a 40-a adunare generală a Asociaţiei de oraşe înfrăţite din Europa „Douzelage”, la care vor participa 120 de delegaţi din 21 de oraşe din tot atâtea ţări europene.

Primarul din Siret, Adrian Popoiu, ne-a declarat că acest eveniment reprezintă unul dintre cele mai bune ocazii pentru promovarea judeţului Suceava, dar şi a României la nivelul Europei. La lucrările adunării generale a Asociaţiei „Douzelage”, fiecare oraş participant va fi reprezentat de primar sau viceprimar, iar 30% din numărul delegaţilor vor fi tineri. De altfel, încă de ieri, la Siret au început să ajungă delegaţii din cele 21 de ţări, primii sosiţi fiind reprezentanţii Angliei.

Adrian Popoiu a mai spus că lucrările adunării generale sunt structurate pe trei secţiuni – administraţie publică, educaţie şi tineret. Între conferinţe, delegaţii celor 21 de ţări europene vor avea posibilitatea să ia contact cu arta tradiţională şi bucătăria românească. Astfel, pentru participanţii la acest eveniment vor fi organizate excursii la mănăstirile din zona Rădăuţi – Gura Humorului, iar aceştia vor avea posibilitatea să-i cunoască pe localnici la ei acasă. „Deplasările permanente îi vor ajuta pe oaspeţii noştri să vadă o bună parte a Bucovinei. Aceştia vor avea ocazia să descopere foarte multe lucruri şi locuri pentru care ţara noastră merită să fie vizitată şi respectată”, a declarat  primarul de Siret.

Pentru acest eveniment, Guvernul României a alocat Siretului o sumă de un milion de lei (10 miliarde de lei vechi), Adrian Popoiu precizând că fondurile au fost folosite pentru lucrări de reabilitare a zonei centrale a oraşului. El a adăugat că pe lângă banii primiţi de la Guvern, Primăria Siret a alocat 200.000 de lei de la bugetul local pentru asfaltarea străzii Castanilor, pentru pavarea cu piatră cubică a străzii Bogdan Vodă, precum şi pentru pavarea trotuarelor de pe străzile Alexandru cel Bun, 9 Mai, Bogdan Vodă, Castanilor (din centrul oraşului şi până la Biserica Romano-Catolica), parţial pe str. 28 Noiembrie, 1 Mai (de la bibliotecă până la intrarea în cartierul Vest), a aleilor de acces către Primărie şi Casa de Cultură. Adrian Popoiu a adăugat că tot din banii de la bugetul local au fost achiziţionaţi arbuşti ornamentali pentru zona centrală a oraşului şi s-a început înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu noi corpuri de iluminat economice cu LED-uri.

Trebuie spus că Uniunea Europeana a finanţat cu suma de 107.500 euro proiectul „Anul European al Dezvoltării Durabile în Douzelage”. Finanţarea acoperă costurile organizării adunării generale de la Siret şi a încă cinci conferinţe regionale. Oraşul Siret este lider al acestui proiect, având ca parteneri încă cinci oraşe din Polonia, Malta, Olanda, Anglia şi Ungaria.

Sursa: www.monitorulsv.ro

Leave a Reply