Două localităţi din Suceava, printre cele mai frumoase sate din România care trebuie vizitate

Plesa Bucovina

Două localităţi din judeţul Suceava se află într-un clasament al celor mai frumoase sate din România care trebuie vizitate, potrivit one.ro.  Este vorba despre Pleşa şi Ciocăneşti.

Pleşa

Puţină lume ştie că în Bucovina, foarte aproape de Gura Humorului, se găseşte un sat foarte frumos, locuit exclusiv de polonezi. Limba română nu se aude decât de sărbători şi e folosită doar atunci când vin musafiri români.Pe lângă liniştea şi starea de bine care vin la pachet cu peisajele din imagine, acolo poţi afla foarte multe lucruri şi despre cultura, gastronomia şi tradiţiile poloneze. Iar dacă îţi plac drumeţiile, cu atât mai bine, poţi explora împrejurimile, orice părticică din Bucovina e un colţ de rai şi cu siguranţă îţi vor plăcea.

Ciocăneşti

Ciocăneşti e alt sat de poveste. Îl găseşti pe valea Bistriţei, pe drumul ce leagă Moldova de Maramureş, nu departe de Vatra Dornei. Pe pancarta de la intrare o să citeşti „sat muzeu”, pentru că e unul dintre puţinele sate româneşti care a reuşit, în ciuda trecerii timpului, să-şi păstreze armonia arhitecturală într-o lume obsedată de termopane, artificii pompoase, finisaje moderne şi grilaje de inox.

Numele îi vine de pe vremurile când sătenii făureau arme şi armuri pentru oştile voievozilor Moldovei. Legenda spune că Ştefan cel Mare ar fi stabilit locul de altar al Mănăstirii Putna slobozind în văzduh o săgeată  făcută de oamenii acestor meleaguri. Aici găseşti şi case încondeiate. Da, ai citit bine. Case încondeiate. Sunt de o frumuseţe rară şi arată aşa:În Ciocăneşti mai poţi vizita şi Casa Muzeu Leonida Ţăran, prima locuinţă din sat care a fost zugrăvită cu motive tradiţionale. Tradiţia caselor încondeiate a luat naştere în 1950, dintr-un gând al unei doamne din familia Ţăran, care, în momentul când a vrut să schimbe culoarea casei, şi-a dorit ca la pereţii clădirii “să se uite şi Luna şi Soarele”, potrivit unui reportaj din Jurnalul Naţional. Rezultatul a fost nu numai pe placul soarelui şi al lunii, ci şi al zecilor de turişti care ajung la Ciocăneşti în fiecare an.

Sursa: SuceavaNews

Foto: Sorin Onișor

8 Comments

 • Sergiu spune:

  Nu vă înțeleg! Dintre toate satele bucovinene ați ales ca fiind cel mai frumos și reprezentativ unul locuit exclusiv de polonezi. Bravo fraților! Niște români adevărați sunteți!Sau…sunteți? Și adevărat că promovați românii în lume! Multiculturalitatea e un lucru minunat pentru cultura unei țări dar să evidențiem culturile străine în raport cu a noastră nu mi se pare prea bine pentru noi și mentalitatea noastră în general!

  • fanasoff spune:

   aste e bucovina-…. sunt multe sate care nu vorbesc romaneste ..dar asta nu inseamna ca nu sunt cetatenii romani !

  • Un bucovinean spune:

   Aurel … Asta am invatat noi aici … sa coabitam cu polonezi cu nemti dar si cu ucraineni sau rusi. Este un respect mutual si de aia nu ai sa vezi niciodata un bucovinean facand remarci precum cele facute de tine. Bucovina este tinutul mirific si binecuvantat datorita tuturor locuitorilor sai, si daca ai sa ai vreodata curiozitatea sa mergi in Plesa sau in alte satuce locuite de alte nationalitati ai sa vezi ca toti se considera romani si se simt romani.

  • Cristina spune:

   Cel ce a publicat articolu,s a exprimat gresit,noi suntem romani iar satul e un loc superb,indiferent cine locuieste acolo.

  • eu spune:

   asa ca mai bine le cenzuram pe alea care nu-s pline cu romani patrioti? esti ofticat ca-s mai gospodari ca noi?

 • vilut spune:

  Parerea unor amatori care plimbandu-se ei prin Bucovina au constatat ca cel mai frumos sat din Romania e unul de Polonezi….. Care au fost criteriile dupa care sa facut clasamentul ? Cine a evaluat localitatile ? Cred ca ar trebui mai mult profesionalism in luarea unor astfel de decizii …

 • Flory Buzac spune:

  inseamna ca nu ati vizitat satele din zona Humorului..

 • Lolici Viorica spune:

  Poate acest amestec ne face deosebiti!

Leave a Reply