© foto: Sveduneac Dorin Lucian

A slujit generaţii întregi de ciobani şi este, probabil, cel mai bun paznic pe care l-aţi putea avea în ogradă. Ciobănescul Românesc de Bucovina este una dintre cele patru rase de câini autohtoni.

Dacă îți dorești un astfel de câine iată ce trebuie să știi despre el:

  • Istoric – este o rasă românească ce s-a format în mod natural în zona Carpaților din nord-estul țării; este înrudit îndeaproape cu Ciobănescul de Pirinei, Kuvasz, Komondor, Ciobănescul de Maremma sau Ciobănescul de Tatra; după selecții atente și împerecheri selective, rasa a fost ameliorată și s-a obținut Ciobănescul de Bucovina de astăzi. este foarte apreciat și utilizat pentru paza și protecția proprietăților.
  • Aspect fizic – este un câine impozant, masiv, cu corp rectangular, musculos și robust, dar spre deosebire de alte rase de talie uriașă are un aspect suplu și atletic; capul este puternic, masiv, solid, cu un bot conic, bine dezvoltat; ochii sunt mici în raport cu capul, migdălați și oblici, închiși la culoare, cu pigment puternic pe pleoape; gâtul este gros, musculos și puternic; blana este bogată, deasă, dreaptă și destul de lungă pe alocuri; cea mai întâlnită combinație de culori e alb cu pete bine definite negre sau de culoare nisipului.
  • Personalitate – este un câine lucid, echilibrat, tot timpul atent la ceea ce se întamplă în jur; este un excelent însoțitor pe munte, un plăcut animal de companie ce adoră să se joace cu copiii; e câine de familie, iubeşte toţi membrii familiei, chiar dacă, în multe cazuri, numai pe unul îl vede şeful;  instinctul de apărare  și protecție este bine evidențiat la această rasă de câini.
  • Condiții de viață și îngrijire – are nevoie de o curte spațioasă deoarece este destul de jucăuș și are un temperament independent; necesită dresaj și socializare; blana necesită un periaj din când în când pentru a nu se încâlci; este rezistent la intemperii.
  • Dresaj – nu este foarte greu de dresat deoarece este inteligent și vrea să facă pe plac stăpânului; se pot obține rezultate frumoase cu un dresaj blând și consecvent; trebuie însă luată în considerare latura lui independentă.
  • Utilitate – este un excelent câine de pază al turmelor și al locuinței; în timpul nopții obișnuieste să patruleze proprietățile pe care le păzește.

Leave a Reply