Festivalul Internațional de Folclor „Întâlniri Bucovinene” este unic în Europa și are drept scop prezentarea bogăției culturii populare bucovinene, în aspectul ei multicultural, al trecerii în revistă a formațiilor artistice care prezintă cântecul, jocul, muzica, portul și obiceiurile în scopul protejării, conservării și promovării folclorului bucovinean, stimularea procesului de formare a conștiinței comunității bucovinene regionale, mai ales în rândul tinerilor, prezentarea valorilor bucovinene reflectate în înțelegere și respect, toleranță și bună conviețuire a diferitelor grupuri etnice.

 

Festivalul Internaţional de Folclor, „Intâlniri Bucovinene” ocupă un loc excepţional între festivalurile folclorice internaţionale din Europa, devenind în timp cea mai mare manifestare europeană de acest gen, la care sunt prezentate folclorul şi tradiţiile Bucovinei, prin participarea organizatorică a cinci ţări în care trăiesc foşti locuitori ai Bucovinei şi urmaşii acestora. La spectacolele din municipiul Câmpulung Moldovenesc urcă pe scenă în fiecare an peste 1.000 de artişti populari.
Aflat la a 26-a ediţie europeană, acest festival constituie un factor important de influenţare pozitivă a legăturilor dintre indivizi, dintre etnii, dar şi dintre statele central şi est europene şi este în permanenţă deschis alăturării altor ţări care au comunităţi etnice bucovinene. Organizat în cele şase ţări (Polonia, România, Slovacia, Ungaria, Moldova şi Ucraina), din luna mai şi până în octombrie, festivalul motivează tânăra generaţie bucovineană să preia cu entuziasm şi să continue tradiţia, dar contribuie în mod substanţial şi la creşterea interesului pentru Bucovina şi România, ca destinaţii turistice.
Începuturile acestui festival îşi au originea în anul 1986 când, în orăşelul Jastrowie, care se află nu departe de municipiul Pila, s-a format un grup artistic de amatori „Jastrowiacy”, alcătuit din emigranţi polonezi din Bucovina. Aceştia au organizat un eveniment cultural la Jastrowie, în Perioadă 22-24 iunie 1990, sub denumirea de „Festival de folclor al polonezilor originari din Bucovina”. Atmosfera „Întâlnirilor bucovinenilor” şi susţinerea manifestării în Polonia, dar şi în alte ţări, mai întâi de toate în Bucovina istorică (România şi Ucraina), au demonstrat că, în pofida timpului şi a schimbărilor ce avuseseră loc în ultimii zeci de ani în Europa de est, tradiţia bucovineană, de toleranţă şi de bună înţelegere, continua să-şi găsească susţinătorii ei. Prin urmare, organizatorii au ajuns la concluzia că festivalul trebuie să capete un caracter nou. Interesul bucovinenilor polonezi pentru polonezii români, ucraineni şi pentru alţi frati ai lor împrăştiaţi în lume a condus la necesitatea producerii unor schimbări în programul festivalului, care căpăta astfel un caracter internaţional.

Astfel, s-a hotărât lărgirea participării la festival prin invitarea unor grupuri aparţinând altor etnii bucovinene. Din anul 1992, s-a optat pentru denumirea Festivalul Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene”. Schimbarea denumirii festivalului a creat posibilitatea de a reînvia şi de a prezenta, prin folclor, bogăţia principală a Bucovinei: relaţiile de bună vecinătate, la baza cărora, pe primul plan a fost întotdeauna omul şi nu încurcatele sisteme politice, stima, înţelegerea şi respectul între diferenţele etnice, culturale şi religioase.
Drept rezultat, „Festivalul de folclor al polonezilor originari din Bucovina” s-a transformat într-un festival internaţional, intrând astfel în istoria Bucovinei şi a bucovinenilor împrăştiaţi prin toată lumea, ca sărbătoare anuală a culturii populare bucovinene.
În urma concursului de interpretare vocală a cântecului popular „Glas Bucovinean” vor fi selectaţi viitori colaboratori ai Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu”.

Foto: Ansamblul Cetina

 

Leave a Reply