Când spui „Festivalul Fructelor de Pădure” te gândești la comuna Coșna – zonă renumită pentru fructe de pădure. Începând din 2004, anul în care a fost inițiat acest festival, în fiecare an, în luna septembrie gospodinele comunei se pregătesc cu cele mai gustoase produse pentru organizarea uneia dintre cele mai „dulci” manifestări anuale din Bazinul Dornelor.

An de an, gospodinele din comuna Coșna se ocupă de prepararea de dulcețuri, siropuri, băuturi şi prăjituri din fructe de pădure. Din exponate nu lipsesc siropul din conuri de brad, dulceţurile de merişoare, zmeură, fragi sau mure, dar şi licorile alcoolice din afine, zmeură sau mure, precum şi preparatele din ciuperci.

De ce trebuie să ajungi măcar o dată la acest festival? Simplu! Pentru că aici găsești standuri pline cu produse din fructe de pădure sub diverse forme, de la siropuri şi nectaruri din fructe de pădure la gemuri, dulceţuri, şerbeturi, ceaiuri de fructe de pădure şi cosmetice naturale, oţet din trandafiri până la băuturi cum ar fi afinată, frăgată, murată sau pălincă de afine. Iar pe viitor, în prima zi a festivalului se vor organiza ateliere de preparare a dulceţurilor şi siropurilor, pentru ca cei care vin la Coşna să se convingă că totul este făcut de mâna gospodinelor. Se dorește ca turiştii să fie invitaţi la culesul fructelor de pădure, apoi să parcurgă tot procesul de fabricare a dulceţei sau siropului şi la urmă să plece acasă cu rezultatul muncii, cu sticla de sirop sau borcănelele de dulceaţă. Cum să reziști unei astfel de invitații?