Arta lemnului în Bucovina

 

 

375744_666196350108655_1002817918_n

În Bucovina”Țara Fagilor” binecunoscută pentru întinderile sale vaste de păduri, meșteșugul prelucrării lemnului a prins contur din vremuri arhaice.

Factorii istorico-geografici și-au pus accentul pe dezvoltarea culturii lemnului pe aceste meleaguri.

Meșteșugul prelucrării lemnului în Bucovina diferă de la o zonă la alta, prezentând particularități în special datorită influențelor aduse de etnicii germani, polonezi sau slovaci colonizați imediat după anexarea acestei regiuni la imperiul Austro-Ungar(1774) pe linia tehnicilor de lucru specifice.

În prezent se poate vorbi de o adevărată civilizație a lemnului în Bucovina, atât prin varietatea tehnicilor folosite la prelucrare, dar și prin importanța pe care o aveau obiectele confecționate din lemn în gospodăria bucovineană.

Îmbinând utilul și frumosul, din lemn se făceau casele, șura, grajdul, poarta și gardul, mobilierul din interiorul caselor(lada de zestre, masa, patul, lavița, blidarul), coveți, poloboace, lingurele, războiul de țesut, roata, fusul și furca pentru tors.

În prelucrarea lemnului s-au specializat dulgherii în construcția caselor, șurelor, grajdului, tâmplarii care făceau uși, ferestre și mobilier, dogarii care confecționau poloboace, ciubere, cofe.

De remarcat sunt decorațiunile de pe toate aceste obiective având diverse forme geometrice sau florale.

Sursa: pelerininbucovina.cjsuceava.ro

Foto: Bogdan Cozariuc

Leave a Reply