Muzeul Etnografic Hanul Domnesc – monument istoric și cea mai veche clădire civilă medievală păstrată în orașul Suceava, construit la începutul secolului al XVII-lea, a fost destinat găzduirii unor dregători străini, oaspeți de seamă și mari negustori.
Odată cu ocuparea nordului Moldovei de către Imperiul Habsburgic în 1775, Hanul Domnesc își schimbă destinația, devenind casă de vânătoare pentru membrii familiei imperiale. În 1962 a fost restaurat de la nivelul pivniței până la acoperiș; în fosta bucătărie a hanului, pe locul cuptorului, s-a ridicat un altul, inspirat din cuptoarele moldovenești. La etaj s-au păstrat grinzile de stejar ale plafoanelor celor două coridoare. Cu elemente arhitectonice de epocă recâștigate odată cu refacerea zidurilor, construcția Hanului Domnesc a intrat în traditia culturală a Sucevei ca vechi han medieval.
Expoziția permanentă de la parterul clădirii reconstituie atmosfera de epocă a unui han și cuprinde salonul privat, bucătăria, cămara hanului, sala crâșmei, camera de odihnă și pivnița. Interacțiunea dintre reconstituirea interioarelor specifice hanului și prezența obiectelor de factură populară fac trecerea spre etajul clădirii, unde sunt expuse toate genurile de artă populară din principalele zone etnografice ale județului Humor, Dorna, Câmpulung Moldovenesc și Rădăuți. Muzeul deține în patrimoniul său obiecte de artă populară (13.000 de obiecte) reunite în colecții de port, ceramică, textile, podoabe de sărbătoare, lemn, os, metal, instrumente muzicale, recuzită pentru obiceiuri de nuntă și Anul Nou, mobilier tradițional, împletituri.