Bucovina este una dintre acele zone ale țării care, odată descoperite, rămân în inima călătorului ce se trezește mereu dornic să se reîntoarcă măcar pentru un weekend. Dorul de verde, de liniște, de natură, tradiție și bogăție culturală, de oameni frumoși și orașe curate, de locuri ce respiră istorie milenară este într-un cuvânt dorul de Bucovina iar cei ce vizitează această zonă măcar o dată îl cunosc negreșit.
Ziua 1 în Bucovina
Pentru cei ce iubesc natura în egală măsură cu monumentele istorice și culturale ce îmbogățesc întregul teritoriu al Bucovinei, există o serie de trasee care leagă Slatina de Voroneț sau Sucevița de Putna pe drumuri montane și forestiere de o frumusețe rară.
Două zile sunt mult prea scurte pentru a explora tot ce are Bucovina de oferit, între pitorescul din Gura Humorului și superbul drum al mănăstirilor de lemn.
Dacă vremea este frumoasă, pentru a vedea Bucovina în două zile, cea mai inspirată alegere este urmărirea unora dintre traseele montane de aici, cu cazare la pensiunile sau chiar gospodăriile din zonă.
Slatina – Voroneț
Prima zi poate fi dedicată exclusiv traseului dintre Slatina către Voroneț, traseu parcurs agale, la pas pentru a putea admira toate frumusețile zonei.
Drumul pentru a vizita celebra mănăstire din Bucovina, intrată în patrimoniul UNESCO atât pentru valoarea arhitecturală cât și pentru culoarea specifică și unică în lume ce se găsește pe pereții acesteia, este unul pe care puțini aleg să îl facă prin natură și nu cu mașina.
Din Satul Slatina, punct de start pentru acest traseu se poate face o primă oprire la Mănăstirea Slatina.
Mănăstirea Slatina, ascunsă între brazii ce o umbresc pe tot parcursul anului împrospătând aerul cu mirosul specific este celebră pentru faptul că găzduiește mormântul domnitorului Alexandru Lăpușneanu. Mormântul și mănăstirea pot fi vizitate într-o oprire de cel mult o jumătate de oră înainte de a porni mai departe pe traseu.
De la Mănăstirea Slatina, drumul către Voroneț merge prin pădure urmărind un pârâu cristalin al cărui sunet este în mod special revigorant pe perioada verii.
După 30 de minute de drum prin pădure se întâlnește marcajul către Voroneț și drumul începe să urce până pe creasta unui deal de unde priveliștea este de poveste.
Marcajul cu cruce albă duce către un schit unde se poate face un scurt popas înainte de a continua pe latura vestică a acestuia, urmat de o potecă ce coboară apoi se lărgește din nou într-un drum forestier.
După urcușuri și coborâșuri pe drumul marcat se ajunge în vale aproape de izvorul pârâului Voroneț. De aici și până la schitul lui Daniil Sihastrul și mănăstirea Voroneț mai durează aproximativ o oră dacă drumul este făcut la pas.
Mănăstirea Voroneț, cunoscută și drept Capela Sixtină a vestului este inclusă pe lista monumentelor istorice din Județul Suceava și în Patrimoniul UNESCO.
Mănăstirea de maici Voroneț a fost construită în 1488 de către Ștefan cel Mare și se distinge nu atât prin arhitectura obișnuită pentru mănăstirile din această zonă, cât pentru frescele exterioare colorate viu ce descriu scene importante din biblie cu culori predominante în verde și celebrul albastru de Voroneț.
După vizita la mănăstire se poate urma drumul de 3 km peste râul Moldova și încă 1 km până la Gura Humorului unde se poate înnopta la numeroasele pensiuni din zona.
Ziua 2 în Bucovina
Gura Humorului este locul ideal pentru un sejur de relaxare și reîncărcare a energiei în oaza de liniște în care pare să fie așezată stațiunea. Din acest punct se poate porni pe traseu către Sucevița și Putna, alte două obiective turistice ce nu trebuie ratate în drumul prin această parte a Moldovei.
Din Gura Humorului turiștii au două opțiuni: fie să petreacă o zi delectându-se cu numeroasele activități și sporturi ce pot fi practicate chiar în stațiune, de la vânătoare, la pescuit, la river-rafting, coborâri cu parapanta, mountain bike, echitație sau off-road, fie să pornească mai departe pe drumul mănăstirilor din Moldova.
Mănăstirea Sucevița
Aflată la aproximativ 50 de kilometri de Gura Humorului, Sucevița este una dintre mănăstirile incluse în patrimoniul cultural mondial. Despre Sucevița legenda spune că a fost construită cu efortul imens al unei femei care pentru a-și răscumpăra păcatele a cărat pietre pentru ridicarea mănăstirii timp de 30 de ani.
Monumentul ctitoriei familiei Movileștilor îmbină elemente de arhitectură moldovenească cu arta gotică și bizantină, fiind una dintre cele mai interesante mănăstiri din Bucovina din punct de vedere al realizării, detaliilor și picturii interioare.
Mănăstirea poate fi vizitată între orele 7:00 și 21:00, iar muzeul mănăstirii între orele 9:00 și 17:00.
Putna
La nord de Sucevița se află mănăstirea Putna, nelipsită de pe cele mai multe itinerarii ce iau drumul mănăstirilor din Bucovina.
Mănăstirea Putna, una dintre cele mai importante lăcașuri monahale din această parte a României se află în nordul Bucovinei. De-a lungul istoriei mănăstirea ce a fost construită în anul 1466 a servit drept important centru de cultură al zonei, iar astăzi găzduiește unul dintre cele mai bogate muzee din cadrul unei construcții ecleziastice din România.
Mănăstirea Putna din Bucovina se remarcă prin turnul cu parter și etaj ce poartă pe fațada din est stema Moldovei de la 1471. Clădirea principală a mănăstirii a fost construită inițial în stil specific moldovenesc, suferind mai târziu modificări de inspirație bizantină, gotică și renascentistă în urma lucrărilor de renovare efectuate de-a lungul secolelor.
Pentru mănăstirea Putna se percepe o taxă de vizitare unică de 5 lei și taxa foto de 10 lei.