Codrul secular Slătioara, rezervaţie naturală de tip forestier, este o arie protejată de interes naţional situat pe versantul sud-estic al masivului Rarău, în judeţul Suceava, comuna Stulpicani. Se întinde pe 3 creste mari : Bâtca Neagră, Bâtca cu Plai și Bâtca Lesei, separate între ele prin văi adânci.
Căi de acces:
– din șoseaua Vatra Dornei – Suceava (DN 17), în capătul estic al orașului Câmpulung Moldovenesc, se desface spre sud un drum spre comuna Stulpicani peste Pasul Prihodiște. La circa zece kilometri se ajunge în Valea Slătioara, pe care se află satul cu aceeași nume. La capătul de sus al satului se află cantonul silvic – laborator Seculara de unde se intră în rezervație. Tot traseul este marcat cu cruce albastră, ce se continuă prin golul cu fânețele de pe Todirescu până pe vârful Rarău și la Cabana Rarău.
Scurtă descriere: Codrul secular Slătioara a fost declarat rezervaţie naturală în 1941 şi acest lucru prezintă o deosebită importanţă datorită vechimii mari a arborilor şi mai ales a coniferelor. De atunci, copacii mor în picioare, se descompun şi oferă hrană pentru generaţiile viitoare. În România, nu mai există astfel de păduri de răşinoase, aceasta fiind a doua din Europa, după Germania.
Speciile de vegetație sunt numerose: brad, molid, pin silvestru, tisa, fag, paltin de munte, salcii, tisa, carpen etc. la care se adaugă specii de flori (floarea pastelui, omagul, clopoței, piciorul cocoșului, papucul doamnei, și multe altele, în total peste 900 de specii de plante. Fauna este reprezentată de specii caracteristice zonei de munte între care remarcăm râsul precum și cinci specii noi de fluturi.
În susurul râurilor sale şi al bocănitului făcut de ciocănitori, Codrii Seculari Slătioara îşi dezvăluie farmecul pe măsură ce înaintezi pe traseul destinat turiştilor. Pădurea rămâne o „insulă” a copacilor care cresc doar ca să atingă cerul, unde molizi vechi de 300-400 de ani ating o înălţime de 60 de metri.
Rezervația Naturală Codrul Secular Slătioara este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Bucovina, obiectiv pe care nu ar trebui să-l ratați dacă vă aflați în apropiere.
Foto: www.bogdanturcanu.ro