Municipiul Vatra Dornei este situat în partea sud-vestică a județului Suceava, în Depresiunea Dornelor, având următoarele coordonate geografice: 47° 21′ latitudine nordică și 25° 22′ longitudine estică. Vecinii orașului sunt următoarele comune: Pojorâta (la nord), Iacobeni (la nord-vest), Dorna Candrenilor (la vest), Șaru Dornei (la sud) și Dorna-Arini (la est).

Localitatea Vatra Dornei este traversată de șoseaua europeană E58 (DN 17), importantă cale rutieră care leagă Bucovina de Transilvania. Distanțele din Vatra Dornei până la cele mai apropiate orașe pe această șosea sunt următoarele: 110 km până în municipiul Suceava (reședința județului cu același nume), 43 km până în municipiul Câmpulung Moldovenesc, 84 km până municipiul Bistrița, 74 km până în orașul Gura Humorului și 66 km până în orașul Frasin.

Altă cale rutieră importantă care străbate Vatra Dornei este șoseaua națională DN 17B, care asigură legătura cu județul Neamț. Pe această șosea, Vatra Dornei se află la 156 km de municipiul Piatra Neamț, 52 km de orașul Broșteni și 130 km de orașul Bicaz. Municipiul Vatra Dornei este conectat la sistemul de căi ferate române prin magistrala feroviară Suceava – Vama – Floreni – Ilva Mică, care traversează centrul orașului, unde există două stații CFR, aflate la mică distanță una de cealaltă: Gara Vatra Dornei (construită în 1902) și Gara Vatra Dornei Băi (construită în 1910). Aeroportul cel mai apropiat este cel din Suceava, aflat la circa 120 km distanță.

Etimologia denumirii:

O legendă păstrată în memoria Dornelor, care atestă existenţa Dornei încă de pe vremea întemeierii statului Moldovei, leagă numele localitaţii de o dragoste tragică a întemeietorului Moldovei – Dragoş Vodă. Acesta s-ar fi îndrăgostit de păstoriţa localnică Dorina, pe care a ucis-o dintr-o greşeală şi în amintirea ei, a decis ca apa lânga care s-a petrecut drama să poarte numele ei.

O explicaţie stiinţifică a toponimicului „Dorna” este greu de oferit. Dicţionarul limbii române editat de Academia RPR în 1958, explică noţiunea „dorna” prin bulboană sau vale cu apă. Slavii au numit aşezarea mlăştinoasă „Dolina”, romanii au numit-o „Durnacum” iar la români a ajuns Dorina, care prin eliminarea vocalei „i” şi prin rotacismul specific limbii române, a devenit Dorna.

Te invităm în Vatra Dornei pentru că:

Situată în nordul României, în depresiunea intramontană a Dornelor din Carpații Orientali, Vatra Dornei este o localitate turistică foarte căutată datorită apelor termale, peisajului, climei și facilităților de practicare a schiului. Orașul-stațiune este înconjurat de munți împăduriți: Munții Giumalău, Munții Bistriței, Munții Călimani, Munții Rodnei, Obcina Mestecăniș. Se practică alpinismul și sporturile de iarnă, iar localitatea este în același timp și o importantă stațiune balneară.

Parcul natural din centrul stațiunii, renumit pentru veverițele sale, precum și cazinoul amintesc de faimoasele stațiuni balneare din vestul Europei. În oraș, între cele mai interesante atracții turistice se numără și cele două muzee deschise publicului vizitator: Muzeul de Științele Naturii și Cinegetică, respectiv Muzeul Etnografic găzduit în clădirea primăriei.

Cei care doresc să exploreze împrejurimile au la dispoziție telescaunul care acoperă distanța dintre oraș și Dealul Negru, sau pot pleca în excursii la Poiana Negrii și Poiana Stampei, renumite pentru izvoarele lor minerale.

Scurt istoric:

Municipiul Vatra Dornei este atestat documentar din anul 1410. Primele încercări de dezvoltare a balneologiei moderne la Vatra Dornei au început în anii 1807-1811. Clădirea în stil florentin a Primăriei, edificată în anul 1897, gara Vatra Dornei Băi, construită în anul 1910, Vila Cembra – 1895, Izvorul Sentinela – 1896, stabilimentul balnear și Cazinoul – 1899 constituie primele construcții ca nucleu de dezvoltare a stațiunii.

Obiective turistice:

Centrul de echitație de la baza Pârtiei Parc
Muzeul Vânătorii și al Științelor Naturale
Patinoarul din parcul Vatra Dornei
Catedrala Sf. Treime
Rezervația floristică de la Poiana Stampei
Cheiul Zugrenilor
Traseele montane din Zona Dornelor (Munții Călimani, Rarău, Giumalău, Bistriței, Suhard, Vf. Oușorul)
Muzeul Etnografic al Bucovinei
Parcul Național Călimani
Castelul Dracula

Primăria Municipiului Vatra Dornei

Adresă: Str. M. Eminescu nr.17, Vatra Dornei, România, 725700
Telefon: +40 (230) 375 229
E-mail: primaria@vatra-dornei.ro
Web: www.vatra-dornei.ro

Foto: blankdots (Flickr)